Ételtcsakokosan

Rántott zöldbab juhtúrós mártogatóssal

2014. június 30.
Rántott-zöldbab-juhtúrós-mártogatóssal-400x307

A zöldbab egy újfajta elkészítési módját ajánlunk ebben a receptben.
Rántott-zöldbab-juhtúrós-mártogatóssal-400x307
Hozzávalók
A rántott zöldbabhoz

  • 30 dkg zöldbab
  • 15 dkg kolozsvári szalonna, vékonyra szeletelve
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl olaj

A juhtúrós mártogatóshoz

  • 10 dkg juhtúró
  • 2 dl joghurt
  • 1 csokor zöld kapor

Elkészítése
A megmosott zöldbabot enyhén sós vízben kb. 7-8 percig főzzük, leszűrjük és leöblítjük hideg vízzel. (Akkor jó, ha a bab roppanós marad.) Szalonna-szeletbe tekerünk 3-3 szál babot, a „csomagot” lisztbe forgatjuk, belemártjuk a felvert egész tojásba és kisütjük forró olajban.
A mártogatóshoz a juhtúrót összekeverjük a joghurttal és az apróra vágott kaporral. Akkor finom, ha az ízei összeérnek, ezért jó, ha 2-3 órával a rántott bab elkészítése előtt elkészítjük.
Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági idejére.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • A kaprot alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
  • A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • Olajban sütéskor figyeljünk rá, hogy az olaj hőmérséklete ne lépje túl a 170-180˚C-ot, mert e fölött a sültbe bejutó, rákkeltő anyagok keletkezhetnek.
  • A mártogatóst hűtve tároljuk és minél előbb fogyasszuk el.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog, amit az articsókáról tudni kell

eteltcsakokosan

Paradicsom, tészta, szószok

eteltcsakokosan

Nem elég kivágni a penészes részt!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató