Gyereknap közeledtével kedveskedhetünk az apróságoknak ezzel az ízletes édességgel.
Hozzávalók 5 adaghoz:
- 1 l tej
- 5 db tojás
- 2-3 ek cukor
- 1 db vanília (kikapart belseje)
- Díszítés: mentalevél, 1 vanília rúd
Elkészítés:
- A tejet feltesszük forrni.
- A tojás sárgákat kikeverjük a cukorral és a kikapart vanília rudat is hozzáadjuk.
- Öntünk hozzá egy keveset a meleg tejből és jól elkeverjük.
- A tojásos-cukros keveréket lassan hozzáöntjük a forró tejhez és habverővel, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
- A sütőt előmelegítjük (kb. 220 fokra).
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük kb. 1 ek. cukorral.
- Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és kanállal, mint a galuskát, beleszaggatjuk a kemény habot, majd a forró sütőbe tolva “megsütjük”. Gyakran nézzünk rá, mert gyorsan nagyra nő, de igazán akkor jó, ha kicsit meg is karamellizálódik a teteje.
- Ha kész, rárakjuk a kihűlt madártejre és ízlés szerint díszítjük.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta környezet, tiszta kéz, tiszta eszközök.
- Gyorsan készítsük el, a készítés ne húzódjon el.
- A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
- A vanília rudat is mossuk meg!
- Az elkészült sodót lefedve, a lehető leggyorsabban hűtsük le, de soha sem szobahőmérsékleten! pl. vízfürdőben, hűtőben. Gyorsabb a hűtés, ha kis tálkákba kiadagoljuk.
- A habgaluskákat csak a már lehűlt sodóra helyezzük, de fogyasztásig külön is tárolható, fedetten, a hűtőszekrényben.
- Az elkészült madártejet lefedve, fogyasztásig folyamatosan hűtve (5 °C alatt) tároljuk, adagolásához tiszta eszközt használjunk. Az adagoló kanalat ne tartsuk az ételben.
- A gondosan megmosott mentalevelet díszítésként közvetlenül a tálalás előtt helyezzük csak az ételre!
- 24 órán belül fogyasszuk el.