Ételtcsakokosan

Pár receptötletet adunk, amiben felhasználhatóak a húsvéti sonkamaradékok és az ünnep után újabb ízletes ételek kerülnek az asztalunkra.

sonka1
 

Sonkakrém

  • 10-15 dkg maradék sonka
  • 1 ek mustár
  • 1 ek paradicsomszósz
  • 3-4 ek tejföl
  • bors

Egy serpenyőbe kockázzuk a puhára főtt sonkát és átforrósítjuk, ezáltal megtörténik a szükséges hőkezelés, valamint enyhén pirított ízt is kap az étel. Hozzákeverjük a mustárt és a paradicsomszószt, borsozzuk. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni. Egy tálba tesszük és tejfölt keverünk hozzá és egy botturmix segítségével krémes pépet készítünk.

Tálalhatjuk pirítósra, szendvicskrémként, tölthetjük főtt tojásba.

 Sajtos sonkás pite

  • 1 csomag leveles tészta
  • 30 dkg füstölt főtt sonka, vagy tarja
  • 30 dkg kemény sajt
  • 4 tojás
  • 2,5 dl tejszín
  • 30 g liszt
  • bors

A hűtőben egy éjszaka alatt felolvadt leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk. Egy fodros szélű kerek tortaformába óvatosan beletesszük és elegyengetjük a tésztát, úgy hogy a peremek tetejéig érjen.

A töltelékhez a sonkát/tarját csíkokra vágjuk, a sajtot lereszeljük egy tálba és a lisztet a tejszínnel simára keverjük egy másik edényben. A tejszínes liszthez egyesével belevegyítjük a tojásokat, hozzáadjuk a reszelt sajtot.

A tésztára egy rétegbe a sonkacsíkokat szórjuk, majd a tojásos, sajtos masszát elegyengetjük a tetején. Ha maradt még tészta, csíkokkal díszíthetjük a pite tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon 40-50 percig aranybarnára sütjük.

Tálalhatjuk melegen és hidegen is, friss salátával.

 Csőben sült sonkás tészta

  • 50 dkg füstölt, főtt sonka
  • 1 dl olaj
  • 50 dkg tészta (kisméretű kocka vagy orsó tészta)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 tojás
  • bors
  • 3 dl tejföl
  • 20 dkg füstölt sajt

Előmelegítjük a sütőt 200oC fokra. A tésztát megfőzzük és lecsepegtetjük, majd félretesszük. A sonkát felkockázzuk és serpenyőben megpirítjuk. A fokhagymákat megpucoljuk és megmossuk, apróra vágjuk, a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, a tojássárgáját a tejföllel, fokhagymával keverjük össze. A tésztát, a sonkakockákat elkeverjük a tojássárgás masszával, óvatosan belekeverjük a tojásfehérje habot. Belekanalazzuk egy üvegedényben és a füstölt sajtot ráreszeljük a tetejére. 25 percet sütjük és még melegen kockára vágva tálaljuk.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Ne felejtsen el kezet mosni munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!
  • A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni.
  • Főzés után már hűtve kell tárolni a sonkát.
  • A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűteni kell (+5 oC alatt).
  • A felhasznált zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossa meg.
  • A tojásos, húsos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy a belsejük is elég forró legyen (+75 oC felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető!
  • A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. A forralás elpusztítja a baktériumokat.
  • A megmaradt ételt minél hamarabb hűtse le és tegye hűtőbe.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megehető még…?

eteltcsakokosan

Újfajta jelölések az élelmiszerek címkéin

eteltcsakokosan

Hogyan készítsünk jó hamburgert otthon?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató