Pár receptötletet adunk, amiben felhasználhatóak a húsvéti sonkamaradékok és az ünnep után újabb ízletes ételek kerülnek az asztalunkra.
Sonkakrém
- 10-15 dkg maradék sonka
- 1 ek mustár
- 1 ek paradicsomszósz
- 3-4 ek tejföl
- bors
Egy serpenyőbe kockázzuk a puhára főtt sonkát és átforrósítjuk, ezáltal megtörténik a szükséges hőkezelés, valamint enyhén pirított ízt is kap az étel. Hozzákeverjük a mustárt és a paradicsomszószt, borsozzuk. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni. Egy tálba tesszük és tejfölt keverünk hozzá és egy botturmix segítségével krémes pépet készítünk.
Tálalhatjuk pirítósra, szendvicskrémként, tölthetjük főtt tojásba.
Sajtos sonkás pite
- 1 csomag leveles tészta
- 30 dkg füstölt főtt sonka, vagy tarja
- 30 dkg kemény sajt
- 4 tojás
- 2,5 dl tejszín
- 30 g liszt
- bors
A hűtőben egy éjszaka alatt felolvadt leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk. Egy fodros szélű kerek tortaformába óvatosan beletesszük és elegyengetjük a tésztát, úgy hogy a peremek tetejéig érjen.
A töltelékhez a sonkát/tarját csíkokra vágjuk, a sajtot lereszeljük egy tálba és a lisztet a tejszínnel simára keverjük egy másik edényben. A tejszínes liszthez egyesével belevegyítjük a tojásokat, hozzáadjuk a reszelt sajtot.
A tésztára egy rétegbe a sonkacsíkokat szórjuk, majd a tojásos, sajtos masszát elegyengetjük a tetején. Ha maradt még tészta, csíkokkal díszíthetjük a pite tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon 40-50 percig aranybarnára sütjük.
Tálalhatjuk melegen és hidegen is, friss salátával.
Csőben sült sonkás tészta
- 50 dkg füstölt, főtt sonka
- 1 dl olaj
- 50 dkg tészta (kisméretű kocka vagy orsó tészta)
- 3 gerezd fokhagyma
- 6 tojás
- bors
- 3 dl tejföl
- 20 dkg füstölt sajt
Előmelegítjük a sütőt 200oC fokra. A tésztát megfőzzük és lecsepegtetjük, majd félretesszük. A sonkát felkockázzuk és serpenyőben megpirítjuk. A fokhagymákat megpucoljuk és megmossuk, apróra vágjuk, a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, a tojássárgáját a tejföllel, fokhagymával keverjük össze. A tésztát, a sonkakockákat elkeverjük a tojássárgás masszával, óvatosan belekeverjük a tojásfehérje habot. Belekanalazzuk egy üvegedényben és a füstölt sajtot ráreszeljük a tetejére. 25 percet sütjük és még melegen kockára vágva tálaljuk.
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Ne felejtsen el kezet mosni munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!
- A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni.
- Főzés után már hűtve kell tárolni a sonkát.
- A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűteni kell (+5 oC alatt).
- A felhasznált zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossa meg.
- A tojásos, húsos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy a belsejük is elég forró legyen (+75 oC felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető!
- A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. A forralás elpusztítja a baktériumokat.
- A megmaradt ételt minél hamarabb hűtse le és tegye hűtőbe.