Ételtcsakokosan

Itt a farsang, áll a bál…

2014. február 21.

A farsang vízkereszttől a nagyböjt első napjáig, vagyis húshagyó keddig tart. Több elmélet van, hogy hazánkba honnan is érkezhetett ez a szokás, de a legvalószínűbb, hogy német területről vettük át ezt a vidám ünnepet.

Ilyenkor hangos mulatság, tánc és zene veszi kezdetét. Karneváli a hangulat, amikor is ifjú és öreg beöltözik, ezzel szórakoztatva egymást, na meg a hiedelmeknek is így hódoltak.

Azt tartották sokan, hogy az ijesztő maszkokkal, jelmezekkel egyrészt a telet űzik el, másrészt a rossz szellemeket, a gonosz lidérceket.

A télűzéshez ilyenkor farsang táján hazánkban egy átvett délszláv eredetű szokás is kapcsolódik, ez pedig a busójárás. Mohács régóta híres erről a szokásról, amikor is megtelik a város minden utcája és hömpölygő tömeg árasztja el az egész várost. 9 éve lehetett, mikor mi is részt vettünk a mohácsi busójáráson egy kisebb baráti társasággal. Akkor még ifjan, gyerkőcök nélkül vágtunk bele a mulatságba 🙂 !

Volt ott hurka, kolbász, lángos, hatalmas szénabálák égtek, melyeken „boszorkányokat” égettek. Nagy menet vitte a koporsót, amellyel a telet temették el. Mohács legmagasabb pontjától eljutottunk a Dunáig, miközben nagy csinnadratta kísérte utunkat.

A busónak beöltözött hatalmas férfiemberek külön kuriózumnak számítanak.  Hangos kerepléssel és tánccal járnak-kelnek a nép között hol ijesztgetve, hol incselkedve velük.

Van egy mondás, miszerint, ha egy busó fiú (pláne, ha kettő) kicsit évődve körbetáncol egy hölgyet, akkor nagy termékenységnek fog örvendeni a lány. Szeretném viccesen megjegyezni, hogy abban az évben engem körbetáncolt két busó fiú, és még abban az évben megszületett Anna lányom is 🙂

(Remélem, a fenti sorok nem félreérthetőek, csak a hiedelmet szerettem volna igazolni, mert nálam bevált! 🙂 )

A farsang sokunknál az evésről-ivásról szól, s ami először beugrik mindenkinek, az a farsangi fánk. A nagymamám gyönyörű szalagos fánkjával senki sem tud versenyezni. Az a rutin, szeretet, ahogy ő sütött, főzött, semmihez sem hasonlítható.
Van egy városiasabb és rendkívül egyszerű fánkrecept, amelyet a sokat dolgozó anyukák idejébe is belefér. Garantáltan gyors és finom!
Egérke fánk hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • egy pohár liszt
  • 2 ek. cukor vagy természetes édesítő
  • kevés só
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor és baracklekvár az elfogyasztásához

Elkészítése:

A tejet a cukorral, sóval felforraljuk. Ha már forr a tej, lassan, adagonként hozzáadjuk a lisztet, méghozzá folyamatos keverés mellett, nehogy csomós legyen. Ezután már levesszük a tűzről és a tojásokat hozzáadva, turmix-szal keverünk még rajta.(A tojásokat felhasználás előtt alaposan mossátok meg!) Míg az olajat közepesen forróra hevítjük, addig egy olajba mártott evőkanállal formázni kezdjük a fánkot. Beletesszük az olajba a fánkocskákat, majd rövid sütés után kikapjuk őket, és papíron lecsurgatjuk róluk a felesleges olajat. Díszítsétek porcukorral, lekvárral és egy kis citromfűvel!

Jó étvágyat, és jó mulatozást kívánok! 🙂

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tárolt almánk puhulni, esetleg barnulni kezdett? Ne váljunk meg tőle egyből!

eteltcsakokosan

Meddig fogyasztható?…

eteltcsakokosan

Csak megenni veszélyes, vagy már kézzel megtapogatni is?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató