Ételtcsakokosan

Csipkefa bimbója…

2014. január 16.

Beköszöntött az ősz, és hatalmas szín-kavalkáddal mutatja jelenlétét, persze ezt a belvárosban kevésbé érzékeljük.

Érdemes egy kicsit kisétálni parkokba vagy a Szigetre, esetleg a közeli hegyekbe. Annyi érdekes falevelet, bogyót és egyéb termést lehet gyűjteni, hogy nem is gondolnátok. És plusz ajándék mellé a jó levegő, a napsütés, és a csönd! Ez ma nagy kincs!

A bogyótermések közül a legismertebb talán a csipkebogyó. Ezt nagyanyáink még gyógyításra is használták, hiszen ingyen adta az erdő, és sok minden bajra megoldást nyújtott. Milyen finom is a hecsedli lekvár, vagy egy finom meleg csipkebogyó tea, hát még a frissítő csipkebogyó szörp!

A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitaminnak fontos szerepe van az oxidációs folyamatokban, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

A csipkebogyó az első őszi fagyokban már megtalálható és szedhető. A termés színe a narancssárga éretlentől a vad vörös túlérettig változó. Jóllehet a túlérett bogyó édes, de ekkorra már a C-vitamin sokkal kevesebb benne.

A csipkebogyó tápértéke akkor a legkedvezőbb, ha leszedés után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, alapos mosás után vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet.

Készíthetünk a bogyókból még mindenféle (pl. gyümölcsös) salátákat, de vannak, akik már borral is próbálkoztak 🙂 Arra vigyázzatok, hogy hő hatására (50 Celsius fok körül) lebomlik a C-vitamin, így inkább áztatni kell, mint forrázni.

A csipkebogyó gyönyörű dísznek is. Mi itthon ajtódíszt készítettünk belőle. Egy széna-koszorú alapra tettünk vadszőlő levelet, narancssárga bogyókat, csipkebogyót, tobozokat, és már kész is lett a gyönyörű őszi ajtódísz. És bár nem szoktam fotókat csatolni a bejegyzések mellé, nem tudom megállni, hogy Pannus díszét, ne mutassam meg Nektek 🙂 !

csipke

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vajon régi vagy nem?…

eteltcsakokosan

Ezerarcú karamell

eteltcsakokosan

Okozhat gondot?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató