Ételtcsakokosan

Nem szeretjük – vagy nem tudjuk, hogy szeretjük?

2014. január 13.

Bár a Zala folyó mellett nőttem fel, kedvelem is a halat, mégsem mondhatom magamat nagy halfogyasztónak. Magyarországon nagyon kevés halat fogyasztunk, bár a Duna menti városokban, falvakban talán egy kicsivel többet – de nem elegendőt!

Hetente legalább kétszer kellene halas ételt ennünk.

Több mint harminc évvel ezelőtt vizsgálták meg a kutatók az eszkimók étrendjét, akik nagyon sok hideg-tengeri zsíros halat fogyasztanak, mégis rendkívül ritka náluk a szív- és keringési betegségből adódó haláleset.

Ennek ok az ómega-3 zsírsavak, amelyek igen jól hatnak szervezetünk keringési rendszerére. Különböző vizsgálatok igazolják, hogy ezen zsírsavak jól hatnak a keringésre, de a betegségekből való felgyógyulásban is nagy szerepet játszanak.

Kismamáknak nagyon ajánlott a fogyasztása, hiszen segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés veszélyét. Gyermekeknél ezek a zsírsavak a látásélességet és a szellemi fejlődést támogatják.

Az ómega-3 gyulladáscsökkentő, vérzésgátló hatású, jótékonyan hat a koleszterinszintre, sőt: reumatikus problémákra is ajánlják!

Én ugyan nagyon szeretem a halat, de magamnak ritkán főzök. Sajnos más nem szereti a családban, és mivel kevés halas ételt készítek, kicsi az esélye, hogy megszeretik.

Pedig a halfogyasztás mellett szól az is, hogy konyhakészen és lefagyasztva is kapható már bárhol. Gyorsan elkészíthető, minimális fűszer felhasználásával is nagyon finom falat lesz belőle. Aki fél a szálkáktól, próbálja ki a lazacot! Abban nincs szálka, kisebb darabokban is árulják már. Vajjal, citrommal, petrezselyemmel, korianderrel fűszerezve kiváló!

A hal húsa könnyen emészthető, a víztartalma nagyon magas. Mivel rendkívül romlékony, ajánlott gyorsan elkészíteni, majd elfogyasztani. Vitaminokban gazdag A-, D-, és ezen kívül B1, B2 és B12 vitamint és niacint tartalmaz. Magas a kalcium-, magnézium-, vas- és foszfortartalma, a tengeri halakban pedig jód is található.

Ajánlott a cukorbeteg étrendbe, hiszen szénhidrátokat csak elhanyagolható mennyiségben tartalmaz.

Karácsonykor hazánkban is több hal fogy, a népszerű halászlé, rácponty vagy a rántott hal formájában Mégis jó lenne, ha nemcsak decemberben lenne meg az ajánlott halfogyasztási ráta, hanem az év többi napján is!

Ügyeljünk arra, hogy a halból készült fogásokat frissen fogyasszuk el, ne tároljuk őket! A halászlé viszont lefagyasztható és biztonságosan tárolható -18 °C-nál hidegebb hőmérsékleten.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fügesaláta hidegen és melegen

eteltcsakokosan

Virágzó teák

eteltcsakokosan

Vajon mit mivel, hogyan és hány fokon tároljunk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató