Bár a Zala folyó mellett nőttem fel, kedvelem is a halat, mégsem mondhatom magamat nagy halfogyasztónak. Magyarországon nagyon kevés halat fogyasztunk, bár a Duna menti városokban, falvakban talán egy kicsivel többet – de nem elegendőt!
Hetente legalább kétszer kellene halas ételt ennünk.
Több mint harminc évvel ezelőtt vizsgálták meg a kutatók az eszkimók étrendjét, akik nagyon sok hideg-tengeri zsíros halat fogyasztanak, mégis rendkívül ritka náluk a szív- és keringési betegségből adódó haláleset.
Ennek ok az ómega-3 zsírsavak, amelyek igen jól hatnak szervezetünk keringési rendszerére. Különböző vizsgálatok igazolják, hogy ezen zsírsavak jól hatnak a keringésre, de a betegségekből való felgyógyulásban is nagy szerepet játszanak.
Kismamáknak nagyon ajánlott a fogyasztása, hiszen segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés veszélyét. Gyermekeknél ezek a zsírsavak a látásélességet és a szellemi fejlődést támogatják.
Az ómega-3 gyulladáscsökkentő, vérzésgátló hatású, jótékonyan hat a koleszterinszintre, sőt: reumatikus problémákra is ajánlják!
Én ugyan nagyon szeretem a halat, de magamnak ritkán főzök. Sajnos más nem szereti a családban, és mivel kevés halas ételt készítek, kicsi az esélye, hogy megszeretik.
Pedig a halfogyasztás mellett szól az is, hogy konyhakészen és lefagyasztva is kapható már bárhol. Gyorsan elkészíthető, minimális fűszer felhasználásával is nagyon finom falat lesz belőle. Aki fél a szálkáktól, próbálja ki a lazacot! Abban nincs szálka, kisebb darabokban is árulják már. Vajjal, citrommal, petrezselyemmel, korianderrel fűszerezve kiváló!
A hal húsa könnyen emészthető, a víztartalma nagyon magas. Mivel rendkívül romlékony, ajánlott gyorsan elkészíteni, majd elfogyasztani. Vitaminokban gazdag A-, D-, és ezen kívül B1, B2 és B12 vitamint és niacint tartalmaz. Magas a kalcium-, magnézium-, vas- és foszfortartalma, a tengeri halakban pedig jód is található.
Ajánlott a cukorbeteg étrendbe, hiszen szénhidrátokat csak elhanyagolható mennyiségben tartalmaz.
Karácsonykor hazánkban is több hal fogy, a népszerű halászlé, rácponty vagy a rántott hal formájában Mégis jó lenne, ha nemcsak decemberben lenne meg az ajánlott halfogyasztási ráta, hanem az év többi napján is!
Ügyeljünk arra, hogy a halból készült fogásokat frissen fogyasszuk el, ne tároljuk őket! A halászlé viszont lefagyasztható és biztonságosan tárolható -18 °C-nál hidegebb hőmérsékleten.