Ételtcsakokosan

Mozgó büfének milyen kritériumoknak, előírásoknak kell megfelelnie?

2022. július 22.

Mozgó büfének milyen kritériumoknak, előírásoknak kell megfelelnie?

A mozgó büfé üzemeltetését, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján a területileg illetékes jegyzőhöz kell bejelenteni, aki nyilvántartásba veszi.

 

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről 2008. évi XLVI. törvény 23. § (2) bekezdése értelmében az élelmiszer-vállalkozás köteles a tevékenység folytatására irányuló szándékát az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek (területileg illetékes járási hivatal) bejelenteni, aki ezt nyilvántartásba veszi.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer működéséről szóló 578/2020. (XII. 14.) Korm. rendelet 1. § (3) pontja alapján az 1. melléklet szerinti FELIR azonosító köteles tevékenységet végző természetes és jogi személynek a tevékenység végzéséhez FELIR azonosítóval kell rendelkeznie. FELIR-ben történő nyilvántartásba vétel iránti bejelentést elektronikus úton, a NÉBIH honlapján elérhető Ügyfélprofil Rendszeren keresztül kell benyújtani, a Központi Azonosítási Ügynök rendszeren keresztül történő azonosítást követően. https://portal.nebih.gov.hu/felugyeleti-dij

A vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet 3. § értelmében a mozgóbolt vendéglátó létesítményként történő működtetése, illetve a létesítményen kívüli árusítás – ide nem értve a természetes személy által nem üzletszerűen végzett rendezvényi étkeztetést – csak a tevékenység végzéséhez megfelelő méretű, kialakítású és kapacitású, az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő bázishely megléte esetén történhet. Bázishely lakás céljára, vagy más tevékenységre is használt helyiség nem lehet.

A mozgóbolt és a bázishely kialakításának, meg kell felelni az élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004/EK rendelet, valamint a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet előírásainak.

 

.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A legfinomabb sült gesztenye titka

eteltcsakokosan

7 hétköznapi főzési baki

eteltcsakokosan

A sóska

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató