Ételtcsakokosan

Korhelyleves gazdagon

2013. november 22.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg savanyú káposzta és leve,
  • 1 pár füstölt parasztkolbász,
  • 10 dkg kolozsvári szalonna,
  • 50 dkg füstölt sertéscsülök,
  • 5 dl tejföl,
  • 2 dkg fűszerpaprika,
  • só, bors, köménymag, fokhagyma

A rántáshoz: olaj vagy zsír, liszt, pirospaprika, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma.

ELKÉSZÍTÉS:

A savanyú káposztát vízben jól átmossuk, kisebb darabokra vágjuk, utána 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Ha már jó fél órája fő a káposzta, tegyük bele a rántást, amelyhez az előkészített (megmosott), vékony karikákra vágott hagymát zsírban vagy olajon lepirítjuk, s enyhén megszórjuk őrölt paprikával és leszitált liszttel. Mikor hozzáadjuk a leveshez, akkor jön hozzá a karikára vágott parasztkolbász, a kockára vágott csülökhús és szalonna. Ezután ízesítjük köménymaggal, fokhagymával és a borssal, majd adjunk tejfölt hozzá, amivel jól forraljuk ki.

ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI TANÁCSOK:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • Ügyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idejére.
  • Ellenőrizzük, hogy a savanyú káposzta nem mutat-e szín-, illat-, íz- és állagelváltozást, mielőtt felhasználjuk. A megfelelő minőségű savanyú káposzta savanykás ízű és illatú, ropogós állományú.
  • A szalonnafélék, sertéscsülök, kolbászfélék hosszabb ideig tárolhatóak, min a nyers húsok, de mindenképpen száraz, hűvös helyen tegyük ezt, mint hogy elkerüljük a penészedésüket.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Nagyon fontos, hogy az őrölt pirospaprikát is megbízható forrásból szerezzük be. A mikotoxin-szennyezés elkerülése érdekében pedig száraz, hűvös helyen tároljuk megakadályozva ezzel a penészedését.
  • Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a főzés befejezése után a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
  • A hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan süssük vagy forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog… amit a kukoricáról tudni kell

eteltcsakokosan

Decemberben sem pihent az Állami Halőri Szolgálat

eteltcsakokosan

Az otthoni ételkészítés HACCP szerinti elemzése

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató