Ételtcsakokosan

Honnan tudhatom hogy?…

2021. május 27.

Honnan tudhatom, hogy egy élelmiszerben csökkentették-e a betiltás, ill. korlátozás óta az ártalmas transzzsírokat?

A transzzsírok mennyiségét szemrevételezéssel nem, csak laboratóriumi vizsgálattal lehet megállapítani, viszont uniós rendelet előírja, hogy a hidrogénezett olajok megnevezéséhez kötelező hozzáfűzni a ”teljes mértékben hidrogénezett” vagy a ”részben hidrogénezett” kifejezést. Ezáltal a vásárló a vásárolni kívánt élelmiszer összetevőinek átvizsgálásával tudja megállapítani, hogy transz-zsírsav tartalom szempontjából kockázatos-e a termék, mivel a mesterséges transz-zsírsavak az egyes növényi zsiradékok részleges hidrogénezése folyamán keletkeznek. Tehát a teljes mértékben hidrogénezett növényi zsiradékok nem tartalmaznak transz-zsírsavat, viszont ha az élelmiszer összetevői között részlegesen hidrogénezett növényi zsiradék szerepel, akkor az élelmiszer tartalmazhat transz-zsírsavat.
A NÉBIH transz-zsírsav tartalomra vonatkozóan folyamatosan hatósági ellenőrző vizsgálatokat végez, melynek eredményei az alábbi címen érhetők el: https://www.ogyei.gov.hu/egyeb_nyilvantartasok_listak (19. A NÉBIH hatósági ellenőrző vizsgálatának eredményei az egyes élelmiszerek transz-zsírsav tartalmáról).
Az adatok negyedévente frissítésre kerülnek. Megnyugtató, hogy több termékkörnél több mint 5 éve nem tártak fel problémát vizsgálataink, és még a kockázatosabbnak számító édes kekszek, nápolyik esetében is 2018-ban mértünk utoljára határértéket meghaladó értéket.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megéri vagy kidobott pénz?…

eteltcsakokosan

Decemberben sem pihent az Állami Halőri Szolgálat

eteltcsakokosan

Zöldség és gyümölcslevek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató