Ételtcsakokosan

A szárított vargánya gomba meddig áll el?…

2020. augusztus 6.
olvker.jpg

A szárított vargánya gomba meddig áll el, illetve meddig felhasználható? Nem bolti, hanem gombagyűjtőtől kaptam (talán már 3 éve is van), és eleve szárított formában. Akasztható hálóban van azóta is. A jellegzetes aromájából már veszített, de vajon még felhasználhatom?

A tartósítási eljárások közül az egyik legrégebben alkalmazott eljárás a szárítás vagy aszalás, amelynek a lényege, hogy a mikroorganizmusok (köztük a romlást okozók) életben maradásához és szaporodásához szükséges egyik környezeti tényezőt, a nedvességet lecsökkentjük. A vízelvonás következtében a romlást okozó mikroorganizmusok nem tudnak fejlődni, a gomba hosszú időn keresztül fogyasztható marad. A tárolás során azonban figyelni kell, hogy penészedés, molyosodás, nedvesedés ne következzen be. Amennyiben ilyen károsodást nem észlelünk, a szárított gomba biztonsággal elfogyasztható. A szárított gomba minősége akkor megfelelő, ha vízbe téve vagy főzéskor képes visszanyerni az eredeti alakját és állagát.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi kell ahhoz, hogy?…

eteltcsakokosan

„Nyers, lekvár vagy szörpike, fogyassz sokat belőle!”

eteltcsakokosan

Egy könnyű epres recept

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató