Milyen élelmiszereket nem jó főtten lefagyasztani? Kezdő háziasszony vagyok. Arra rájöttem, hogy a lefagyasztott levesben a répa olyan „szivacsos” lett kiengedés után. Mik azok, amiket megfőzve nem ajánlott fagyasztani, mert olvasztás után nem marad meg az eredeti állaga?
Általában elmondható, hogy a köretek (burgonya, tészta, rizs) nem fagyaszthatók. Minőségi/élvezeti értékbeli károsodás miatt nem ajánlott a tejfölös, joghurtus ételek fagyasztása sem. Nem fagyasztható a rántott hús, ételek roppanós elemei (pl. sült bacon, zöldségköret, saláta) sem. A magas víztartalmú gyümölcsök, krémes sütemények fagyasztása sem ajánlott. Nem lesz jó állagú – bár az íze elfogadható marad – a fagyasztott, majd kiolvasztott főzelék sem.
Zöldségeket nyers állapotban, blansírozás (- lobogó forró vízbe merítés, majd leszűrés, visszahűtés) után érdemes adagonként lefagyasztani.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom