Ételtcsakokosan

Konyhai gépek és a higiénia

2020. április 21.

Sok eszköz esetében nem is gondolunk az élelmiszerbiztonságra, pedig a háztartási kisgépeknél is oda kell figyelni, legfőképp a tisztán tartásuk miatt.
 

Vízforraló
Mind az otthoni, mind a munkahelyi vízforralónál a vízkő okozza a legnagyobb problémát. Nemcsak esztétikai okokból jelent gondot, hanem a baktériumok is lerakódhatnak a felületén, párás, meleg környezetben gyorsan szaporodnak. Így például nem ajánlatos olyan vizet inni, ami már egy ideje hűl a vízforralóban. Cseréljük ki mindig friss vízre, ami a tartályban van, és úgy forraljunk magunknak vizet teához vagy kávéhoz.
Ecetes vízzel egyszer átforraljuk, hagyjuk pár órát állni, kiöblítjük és többször, a vizet cserélve, újra forraljuk, amíg nem érezzük az ismerős ecet szagot.
Másik természetes megoldás, ha a tisztításhoz szánt vízbe szódabikarbónát teszünk – 1,5 literhez 2-3 kávéskanálnyit –, és úgy forraljuk fel a forralóban. Egy órán át hagyjuk állni, majd alaposan kiöblítjük.
Kávé- és teafőző
Sok fajtája és formája van a kávéfőzőknek a kotyogóstól kezdve, a filteres tartályos főzőkön át a kapszulásokig. De mindegyiknél ügyelni kell a tisztaságra, ne hagyjuk a kávéfőző gépben állni a vizet, vagy a zaccot, mert esetleg bepenészedhet, a víz megposhadhat.
A kávéfőző gépet rendszeresen tisztítsuk a használati útmutatónak megfelelően!

    • Filteres kávéfőző esetén a főzést követően rögtön távolítsuk el a zaccal teli filtert, és mossuk el a tölcsér formájú részt.
    • Kotyogós kávéfőzőnél is, a lehűlést követően mossuk el a szűrőt és a kiöntőt, majd hagyjuk megszáradni.
    • Az alkatrészeket ne konyharuhával töröljük el, hanem papírtörlőn, vagy mosogató medencében a csepegtetőn hagyjuk lecsepegni/megszáradni.
    • A víz keménységétől függően 1-2 havonta vízkőtelenítsük készülékünket higított ecetes oldattal, vagy a kávéfőzőhöz illő tisztítótablettával. (Látjuk, mikor képződik vízkőréteg az alkatrészeken.)
    • Ha automata kávégépünk van, akkor figyeljünk a gép kijelzőjén megjelenő „utasításra”, és annak megfelelően végezzük el a gép tisztítását.

Gofrisütő, melegszendvics sütő
A teflonbevonatú eszközöknél vigyázni kell, hogy sértetlen legyen a felülete. Fa eszközöket használjunk a szendvics, vagy gofri kiemeléséhez. Minden alkalommal tisztítsuk ki a mélyedéseket, ne hagyjuk, hogy zsír vagy szaft maradjon, ami penészedéshez, kórokozók elszaporodásához vezethet és a következő sütésnél az alapanyagokra kerülhet. Használati utasítás szerint,  langyos mosogatószeres vízzel mossuk el a belső és külső felületeket. (Természetesen minden esetben áramtalanítsuk a gépet!)
Ha már sérült a felület, karcolások keletkeztek vagy már nagyobb darabok hiányoznak a teflonborításból, akkor nem szabad többet használni, új készüléket kell beszerezni.
Mikrohullámú sütő
Mindig tartsuk tisztán a sütőt, próbáljuk meg elkerülni az ételek kifröccsenését. Az ételmaradványok elnyelik a mikrohullámú energiát és eléghetnek. Ez pedig csökkenti a sütő hatékonyságát. Valamint az ételmaradékok felületén kórokozók szaporodhatnak el, ha pedig hosszabb ideig van használaton kívül a készülék, úgy bepenészedhet, esetleg berozsdásodhat.
Az alábbi részek igényelnek tisztítást:

  • Belső és külső felületek
  • Ajtó és ajtótömítések
  • Forgótányér és görgős gyűrű

Tisztításkor vigyázzunk arra, hogy ne sértsük meg a burkolatokat, tömítéseket! Minden esetben áramtalanítsunk a tisztítás előtt!
Műanyag kisgépek (gyümölcsfacsaró, gyümölcscentrifuga, almareszelő)
A műanyag eszközök gyakran elszíneződnek, és a fém eszközökkel ellentétben, könnyebben karcolódnak. A karcolásokban, vágásokban, repedésekben könnyen megtelepszenek a kórokozók, az élelmiszer eredetű megbetegedést okozó baktériumok. Idővel a műanyag a külső hatásoknak köszönhetően elgyengül, törik, forgácsolódik, és ezek a darabok az élelmiszerbe kerülhetnek. Így élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyforrást jelentenek.
Addig használjuk ezeket az eszközöket, amíg sima, egyenletes és tiszta a felületük.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ne kísérletezz a gombákkal!

eteltcsakokosan

Habtejszínes foszlós kalács

eteltcsakokosan

Menta más szerepben

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató