Ételtcsakokosan

Velős csont, steak

2020. március 2.

Velős csont, steak, mind a kettő jól elkészítve fejedelmi lakomát tud garantálni. Egy jó steak nyáron, grillezve lehet az igazi, míg a velős csont a téli levesek elmaradhatatlan hozzávalója. 

Mikre figyeljünk, ha ilyen húsokat veszünk? Mi lehet fontos? Nézzük meg! Steaket hivatalosan minden húsból lehet vágni, mégis a marhából készült a legelterjedtebb, és a legkevésbé kockázatos. Az emberek a steaket különböző mértékig átsütve szeretik. A fokozatok a vérestől a teljesen átsütött állapotig terjedő skálán bárhol lehetnek. Viszont kérget minden esetben sütni kell a hússzeletre.
A vesepecsenye – a szarvasmarha húsának legértékesebb része – nem véletlenül népszerű, hiszen omlós, puha és zamatos.  Úgy adja ki legjobban az ízét a hús, ha érlelik azt. Ideális esetben ellenőrzött, folyamatos alacsony hőmérsékleten, magas relatív páratartalom mellett, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor már az is sokat számíthat, ha otthon a hűtőbe, egy tiszta kartondobozba tesszük a húst, naponta új papírba csomagolva, szellősen érlelni. Már ez a pár nap is képes lehet kellemes, finom zamatot adni a húsnak. Azonban az érlelést hozzáértéssel szabad csak végezni, mert a kívánatos enzimtevékenység mellett káros mikrobiológiai, és romlási folyamatok is beindulhatnak, melyek súlyos egészségkárosodást okozhatnak a fogyasztóknál!
A hússzelet esetében túlnyomóan a hús felületén telepednek meg a baktériumok és egyéb kórokozók (amik élelmiszer eredetű megbetegedést okozhatnak), így a hús külsejét kell jól átsütni és a belseje nyers maradhat. A sertés-, és baromfihúsok tartalmazhatnak kórokozó mikrobákat, melyek megbetegítő hatása csak biztonságos hőkezeléssel védhető ki. Az ilyen hús-steakek esetében csak az alaposan átsütött húsok fogyasztása jelent kevés kockázatot. A véresen, vagy közepesen átsütött sertés-, és baromfi steakek kisülő, illetve a hússzelet belsejében maradó leve is veszélyes!
A bevásárlástól kezdődve tároljuk külön a nyers húst a többi élelmiszertől. Külön eszközöket (edények, kés, vágódeszka) alkalmazzunk a hús előkészítéséhez, amit máshoz nem használunk. Alaposan mossunk kezet mielőtt és miután húshoz nyúltunk. A húsokat 0–5 fok közötti hőmérsékleten kell tárolni. A csomagolt húsnál nézzük meg, hogy nincsenek-e a címke adatai átjavítva, letakarva. Lejárt fogyaszthatósági idejű terméket vagy sérült, szennyezett csomagolású készítményt ne vásároljunk meg! Felbontás után szagoljuk meg, tapogassuk át a húst, és ha kellemetlen, romlásra utaló szagot, illetve nem rugalmas állományt tapintuk, akkor bizony a megvásárolt húsunk emberi fogyasztásra már nem alkalmas! Az érzékszervi elváltozásokat eredményesen semmilyen módszerrel nem lehet visszafordítani, legfeljebb ideig-óráig elfedni lehet. De ez esetben is a hús mikrobiológiai állapota miatt, fogyasztásra már alkalmatlan!
A velős csont húsleveseink kihagyhatatlan szereplője, ugyanakkor az, hogy megfelelőt szerezzünk be belőle, nem is olyan egyszerű dolog. Ha szeretnénk igazán ízleteset venni, akkor a már jól bevált, megszokott hentesünktől rendeljük meg, időben.
Azért is fontos a minőség, mert a jó csont friss, rózsaszínes, élénk színű, de vigyázni kell vele, mert viszonylag gyorsan romlik. Olyan darabokat kérjünk, amelynek mindkét vége lyukas, így a velő könnyebben megfő, nem kell izgulnunk, hogy van-e végig velő a csontban.
A csontvelőben gazdag rész egyébként nem más, mint a marha lábszár- vagy combcsontja (csöves csontok). Ezt a velőt többféleképpen is használhatjuk, nem csak a levesbe jó, de az a legelterjedtebb. Nagyon finom a pirítóskenyérre „kiütött”, ízlés szerint fűszerezett velő is, mely előételként, frissen fogyasztható.
A velős csontokat a felhasználásig mindig tároljuk a hűtőben, egészen addig, amíg már csak a zöldségeknek kell a levesben puhára főnie. Ekkor arra az utolsó fél órára kell a csontokat is a gyöngyöző lébe tenni.
A csontot – méretétől, átmérőjétől függően – azonban általában ennél sokkal hosszabb ideig kell főzni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ételt csak okosan! foglalkozás már az általános iskolákban is

eteltcsakokosan

Miért kell kezet mosni?

eteltcsakokosan

Fecseg a felszín, hallgat a mély

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató