Mi magyarok létezni sem tudnánk tejföl nélkül. Kanalazzuk a pörkölt tetejére, krémesítjük vele a körözöttet, nélkülözhetetlen paprikásokhoz, no meg habarásnak sem utolsó.
És akkor még nem beszéltünk a rakott ételekről, a vargabélesről vagy a kekszes-tejfölös örök klasszikus sütiről. Nagy kedvenc, ez tény, de ha már ennyire szeretjük, vajon tisztában vagyunk annak a bizonyos folyadéknak is a mibenlétével, ami a tetején van? Lássuk, mi ez pontosan!
Kezdjük az alapokkal! A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: „A tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett, alvasztással készült savanyú tejszín.” Hasonlóan állítják elő, mint a joghurtot, a pasztörizált tejhez baktériumkultúrákat adnak, majd megalvasztják. Eddig oké, de mi is az az időnként található folyadék ott a pohár tetején? A vízszerű „valami” nem más, mint a savó, és bár nem túl bizalomgerjesztő, semmi pánik: teljesen veszélytelen. Sőt! Alapvetően vízből áll, de tartalmaz még kalciumot, káliumot és egészséges fehérjéket is, így semmi szükség megszabadulni tőle. A pohár tetején természetes kiválási folyamat eredményeként jelenik meg, és mivel pozitív élettani hatásokkal bír, ne öntsük le a tejfölünkről – vagy joghurtunkról –, inkább keverjük hozzá egy kis extra tápanyagért. De előtte azért szagoljuk meg, ugyanis a savó színe és illata árulkodó jel lehet. Ha tiszta, átlátszó, vízszerű, akkor rendben van a tejtermékünk, ha viszont kellemetlen szagú vagy nyúlós, darabos állagú, akkor valószínűleg romlott, vagy romlásnak indult termékkel van dolgunk.
Forrás:
https://www.mashed.com/176429/why-does-sour-cream-get-watery/
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom