Ételtcsakokosan

Olcsó, gyors, egyszerű!

2020. január 27.

A mai világban egyre ritkábban eszünk főzelékféléket, ritkán találkozunk az étlapokon is a zöldséges ételek ezen csoportjával.

Pedig a babák első ételei a főzelékek, később még a menzán kapunk heti rendszerességgel belőle, majd felnőtt korra valahogy eltűnik az étrendünkből. Létrejöttek főzelékfaló éttermek, hogy visszahozzák – talán pont a nosztalgia miatt – a napi étkezésbe a főzelékeket. De a legegyszerűbb, ha magunknak készítjük el otthon.
Egyszerűen elkészíthető és egészséges ételekről van szó, a napi zöldség- és vitaminbevitel jelentős részét tehetik ki és változatos ízeket csempész hétköznapjainkba. Többféle módon is készíthetjük a főzelékeket, ízléstől és életmódtól függően. Mivel babakorból indul a zöldség megismerése és szeretete, folytatni kell ezt a jó szokást, és étrendünkben megtartani a főzelékeket.
Hagyományos elkészítési mód
Szinte bármilyen zöldségből lehet főzeléket készíteni, annyi szükséges hozzá, hogy zsiradékon (olajon vagy vajon) 1 db apróra felkockázott hagymát pirítunk, 1 kg választott zöldséget öntünk rá, 5-10 perc alatt puhára pároljuk (nem tovább, hogy a vitaminok benne maradjanak az ételben), felöntjük vízzel, alaplével vagy tejjel, és besűrítjük. A sűrítés történhet liszttel (rántás vagy habarás), tejföllel, kukorica- vagy étkezési keményítővel. Természetesen nem minden főzelék készül így, pl. a sóska és a spenót nem igényel hagymás alapot és sűrítést, a babot és lencsét viszont hosszan érdemes főzni. Azok készítsék a hagyományos tápláló módon, akiknek nem kell odafigyelniük az étkezésre túlsúly miatt, vagy nem kell diétázniuk.
Zsírcsökkentett, illetve diétás elkészítési mód
Főtt krumplival, vagy a párolt zöldség egy részének leturmixolásával érdemes sűríteni a főzeléket. Zsír helyett olajat, liszt helyett keményítőt, tejföl helyett kefírt érdemes használni, ha egészségesebb vagy diétás főzeléket szeretnénk készíteni. Fűszerezhetünk klasszikus magyaros fűszerekkel: petrezselyem, kömény, pirospaprika, babér, fekete és fehér bors, kapor; de természetesen változatossá tehetjük az ételt egzotikus fűszerekkel, mint a gyömbér, curry, koriander, kurkuma, lestyán, chili.
Feltétek tárháza
A főzelékek mellé szinte minden adható, a pörkölttől kezdve a rántott sajton és rántott húson át a bundás kenyérig, illik hozzájuk a sült szalonna, virsli, fasírt, kolbász, főtt tojás vagy akár tofu is. Csak a fantáziánk szab határt a párosításoknak. Lényeges, hogy együnk jókat és érezzük jól magunkat a bőrünkben!
Tippek:

  • Használjunk friss fűszereket az intenzívebb ízek kialakítására!
  • Keveset sózzunk!
  • Rövid ideig pároljuk a zöldségeket, hogy vitaminban gazdagok és roppanósak maradjanak!
  • Maradhatnak a zöldségek egyben is, de turmixolva újfajta külsejű ételt alkothatunk!

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Mindig tiszta környezetben főzzünk!
  • A hámozás után a hagymát mindig alaposan mossuk meg és csepegtessük le! A friss zöldfűszerek esetében is ugyanígy járjunk el!
  • Olyan vágódeszkán aprítsuk a hozzávalókat, amelyet csak a zöldségeknek tartunk fenn!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Lejárat után meddig jó bontatlanul…?

eteltcsakokosan

Narancsok az ünnepi asztalon

eteltcsakokosan

Street food kesztyűs kézzel

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató