Ételtcsakokosan

Ideje elkezdeni a kandírozást!

2019. december 5.

Jön a karácsony, tele lesznek a boltok naranccsal, mandarinnal, mindenféle citrussal. Itt az ideje, hogy a héját is felhasználjuk.

És persze úgy, hogy ne aggódjunk annyira a rajta lévő sokféle mesterséges anyag miatt. A kandírozott gyümölcs önmagában is finom, de tehetjük gyümölcskenyérbe, bejglibe, de sütik mellett akár adventi koszorúra is díszítésnek.

  • Ne kandírozzunk virágboltban, vagy forgalmas helyen, parkban gyűjtött virágokat! Ezek vegyszereket és kemikáliákat tartalmaznak! Csak ehető virágokat kandírozzunk, ismeretlen fajokkal még akkor se kísérletezzünk, ha tetszetősek – nehogy valaki megkívánja!
  • Ha a gyümölcsök héját (is) kandírozzuk, bioalapanyagokat vásároljunk, mert a nagykereskedők különféle vegyszerekkel kezelik a gyümölcsök felületét!
  • Mindig csak friss virágot és gyümölcsöt használjunk! Sem az elnyílt virág, sem az ütődött gyümölcs nem alkalmas a kandírozásra.
  • Csak a klasszikus recept alapján kandírozott gyümölcsök tarthatók el hosszú ideig (több hónapig), de csak ha olyan helyen tároljuk, ahol édesszájú rokonaink és barátaink nem férnek hozzá!
  • Egyszerre lehetőleg egyféle gyümölcsöt, gyümölcshéjat kandírozzunk, különben főzéskor összekeverednek az egyébként jellegzetes ízek, aromák.


Gyors kandírozás
Ez a recept elsősorban a narancshéj kandírozására szolgál, de kipróbálhatjuk más citrusfélék héjával, sőt, akár vékonyra szelt gyümölcsökkel is. Ugyanolyan finom, mint a klasszikus recept, de nem tartható el olyan hosszú ideig.

  1. Tisztítsuk meg a narancshéjat, majd a lehető legjobban távolítsuk el a fehér réteget, és daraboljuk fel.
  2. Áztassuk be legalább egy napra (és cseréljük többször a vizet), hogy elveszítse a keserűségét.
  3. Forraljunk vizet, majd tegyük bele a narancshéjat. Pár perc forralás után szűrjük le és
  4. Adjunk hozzá annyi cukrot, amennyi a narancshéj tömege (vagy annyit, hogy ellepje), majd folyamatos, de óvatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a narancshéj teljesen üveges lesz, esetleg a szirup teljesen el nem fő. (Ez akár órákat is igénybe vehet!) Vigyázzunk, hogy le ne égjen! Ha tartunk ettől, adjunk hozzá vizet és cukrot is, mert ha felhígul az oldat, a narancshéj nem kandírozódik, csak megfő!
  5. Ezután a narancshéjakat egyenként szedjük ki rácsra, és hagyjuk, hogy a szirup nagy része lecsöpögjön, a narancshéjak pedig megszáradjanak. Vigyázzunk arra, hogy ne érjenek össze, mert összeragadnak – ha kisebb darabokra vágtuk, rendszeresen mozgassuk meg a tálcát a száradás alatt!
  6. Ha nagyobb darabokra vágtuk a narancshéjakat, esetleg egyik felüket csokoládéba márthatjuk, így még mutatósabb.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egészséges reggeli

eteltcsakokosan

Látogatás a laboratóriumban

eteltcsakokosan

Egy hűsítő fagyi recept

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató