Az első Élelmiszerbiztonsági Világnap fő üzenete, hogy az élelmiszerlánc egyben felelősségi láncolat is, melyben a lánc végén a fogyasztónak is van feladata és felelőssége.
Az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából szeretnénk bemutatni, hogy maguk a fogyasztók, nem kiszolgáltatottak, és mit tehetnek a legtöbbször háztartásokban előforduló Campylobacter okozta ételfertőzések megelőzéséért.
Ennek szemléltetéséhez kisfilmet készítettünk, a Campylobacter ételfertőzés kialakulásához vezető, háztartási ételkészítési hibákról. Ez a kórokozó felelős a legtöbb élelmiszer-fertőzésért a világon, és az Európai Unióban is. 2017-ben a közösségi országokban 246.158 fő igazolt megbetegedést regisztrálták.
A kisfilm egy háztartási konyhai ételkészítési folyamatot mutat be. A videó képei jól szemléltetik a fertőzés terjedési útvonalát, hogy miként kerülhet át a baktérium a nyers baromfihús felületéről a konyhai eszközökre, a háziasszony kezére és a fogyasztásra kész élelmiszerekre.
A Camylobacter baktérium az élővilágban gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (leggyakrabban szárnyasok, marha, házi kedvencek) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg, vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, ürülékével kerül a külvilágba. A Campylobacter fertőzés terjesztésében a nyers, vagy nem eléggé átsült baromfihús, a hőkezelés nélkül fogyasztott tej, elvétve az ivóvíz, vagy környezetből eredő szennyeződés játszik szerepet. Ételeinkre leggyakrabban a nyers baromfihúsról kereszt-szennyeződéssel, kéz, eszköz, edény, munkafelület közvetítésével kerül rá.
A betegség lappangási ideje 1-10 nap, általában 2-5 nap. A legtöbb fertőzés tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel zajlik le, de egyéni érzékenységől, fogékonyságtól függően egészen súlyos megbetegedés is előfordulhat. Tünetei a láz, hasi (görcsös) fájdalom, hasmenés, mely akár véres is lehet. A hányinger gyakori, de a hányás ritka. A hasi fájdalom olyan erős lehet, hogy akár vakbélgyulladás, hashártyagyulladás gyanúját is keltheti. A fertőzés iránt a kisgyermekek a legfogékonyabbak, különösen a két év alatti korosztály, mely a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes. A betegség lefolyása, időtartama, súlyossága változó, azonban a betegek többsége gyógyszeres kezelés nélkül meggyógyul, időnként visszaesések tapasztalhatók, főleg felnőttek között. Súlyos esetekben ízületi vagy idegrendszeri szövődmények is kialakulhatnak. A beteg, vagy kórokozó hordozó emberek székletével, a szervezetükből kiürülő baktérium további fertőzések kiváltója lehet, amely alapvető személyi higiénés szabályokkal azonban megelőzhető.
A nyers baromfihúson előforduló baktériumok jelenléte nem látható, nem érzékelhető! A baktériumokat csak az alapos sütés-főzés pusztítja el. Ezért a baromfihúsból készült ételek csak akkor fogyaszthatók biztonsággal, ha alaposan hőkezeltek, átforrtak, vagy hőmérsékletük ételhőmérővel ellenőrizhetően belsejükben is elérte legalább a 75 °C-ot. A nyers tejet is mindig forraljuk fel!
A Campylobacter baktérium általában nem képes az élelmiszerben szaporodni, azonban ott életben marad, és a megbetegedés kiváltásához alacsony csíraszámban jelen lévő baktérium is elegendő. Ezért lényeges, hogy fogyasztás előtt a tárolt ételeket újra át kell forrósítani, nem elegendő csak megmelegíteni. Nagyon fontos a nyersanyagok (főleg a nyers baromfihúsok, nyers tej) és a fogyasztásra kész élelmiszerek elkülönítése, a keresztszennyezés megelőzése. Legalább ilyen fontos a gyakori kézmosás, különösen ételkészítés során. Mindig mosson kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdene, kezéről a kézmosás hatékonyságát gátló ékszereket távolítsa el. Gondosan mosson kezet a nyers húsok kezelése és a zöldségek előkészítése után is. Elengedhetetlen a kézmosás étkezés előtt, állatok gondozása, simogatása után! Ne engedje be a kutyát, macskát a konyhába!
Ha valaki beteg, vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre.
Lázas, hasmenéses beteg ételkészítéssel, ételfelszolgálással ne foglalkozzon, nehogy másokat is megfertőzzön!