Ételtcsakokosan

Vadak: ízben a titok

2019. január 7.

A vadhúsok világa különleges, sok esetben ízesebb a háziasított állatok húsánál. Miért lesz más íze a vadasnak, ha szarvasból vagy vaddisznóból készül? Mire figyeljünk felhasználásuknál, feldolgozásuknál? Nézzük meg a legfontosabb tudnivalókat.

A hús színe sötétebb, szerkezete szívósabb, tömörebb, az izmok kötőszövet-mennyisége kevesebb, zsírszövettel kevéssé átszőtt, mint a kevesebbet mozgó, nagyüzemben tartott háziállatok esetében. Így elmondható, hogy a vadhúsok nagyobb fehérje- és kisebb zsírtartalmúak, mint a velük összehasonlítható fajú háziállatok húsa. Koleszterintartalmuk viszont nagyjából azonos a háziállatok húsában mért értékkel. A vadhúsok vörös húsok, kitűnő vasforrások, ezenkívül a cink- és réztartalmuk is jelentős.
Természetesen a vadhúsételek készítésekor is vegyük figyelembe, hogy a nyers állati eredetű élelmiszerek nagy gondosságot igényelnek a feldolgozás alatt. Fontos kiemelni, hogy a vadhúsok pácolása több időt igényel, de több lehetőséget is kínál, mint más húsok esetében. A száraz (olajos) és nedves (vizes) pácokat egyaránt használhatjuk, de mindkettőt hideg helyen – pl. hűtőben – kell végezni, viszonylag hosszú ideig, akár egy hétig is eltartva. A pácolás hatására a hús szaftosodik, puhul és a felhasznált fűszerek is ízletesebbé teszik. Hosszabb sütési időt igényelnek, ezért lassú tűzön hosszabb ideig készítsük úgy, hogy a belsejük is 75 oC feletti legyen.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miben vigyem haza?

eteltcsakokosan

Élelmiszerek okozta megbetegedések megelőzése

eteltcsakokosan

Milyen uzsonnás dobozt válasszunk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató