Ételtcsakokosan

Egyszerűen, gyorsan valami finomat

2018. november 20.

A mai világban egyre ritkábban eszünk főzelékféléket, ritkán találkozunk az étlapokon is a zöldséges ételek ezen csoportjával. Pedig a babák első ételei a főzelékek, később még a menzán kapunk heti rendszerességgel belőle, majd felnőtt korra valahogy eltűnik az étrendünkből.

Létrejöttek főzelékfaló éttermek, hogy visszahozzák – talán pont a nosztalgia miatt – a napi étkezésbe a főzelékeket. De a legegyszerűbb, ha magunknak készítjük el otthon
Egyszerűen elkészíthető és egészséges ételekről van szó, a napi zöldség- és vitaminbevitel jelentős részét teheti ki és változatos ízeket csempész hétköznapjainkba. Többféle módon is készíthetjük a főzelékeket, ízléstől és életmódtól függően. Mivel babakorból indul a zöldség megismerése és szeretete, folytatni kell ezt a jó szokást és étrendünkben megtartani a főzelékeket.
A főzelékek mellé szinte minden adható a pörkölttől kezdve a rántott sajton és rántott húson át a bundás kenyérig, illik hozzájuk a sült szalonna, virsli, fasírt, kolbász, főtt tojás vagy akár tofu is. Csak a fantáziánk szab határt a párosításoknak. Lényeges, hogy együnk jókat és érezzük jól magunkat a bőrünkben!
Tippek:

  • Használjunk friss fűszereket az intenzívebb íz világ kialakítására!
  • Keveset sózzunk!
  • Rövid ideig pároljuk a zöldségeket, hogy vitaminban gazdagok és roppanósak maradjanak!
  • Maradhatnak a zöldségek egyben is, de turmixolva újfajta külsejű ételt alkothatunk!

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Mindig tiszta környezetben főzzünk!
  • A hámozás után a hagymát mindig alaposan mossuk meg és csepegtessük le! A friss zöldfűszerek esetében is ugyanígy járjunk el!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Házi savanyúságok-élelmiszerbiztonság a tartósításnál

eteltcsakokosan

Házi kedvenceink a konyhában

eteltcsakokosan

Szörpöljünk!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató