Ételtcsakokosan

Csirkepaprikás galuskával

2013. július 18.
Paprikascsirke_nokedlivel_72-400x266


Paprikascsirke_nokedlivel_72-400x266

Hozzávalók a csirkepaprikáshoz:
4 db egész csirkecomb
4 db csirke szárny
2 db közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
1 teáskanál durvára tört bors
1 teáskanál majoranna
1 teáskanál pirospaprika
1 db babérlevél
2 teáskanál só
1 doboz tejföl (175 g)
2 teáskanál liszt
Hozzávalók a galuskához:
2 db tojás
1 dl hideg víz
1 dl tej

50 dkg liszt
Elkészítés:

A csirkecombok bőrét eltávolítjuk, megmossuk a húst, és papír kéztörlővel leitatjuk. A combokat és a szárnyakat az ízületnél elvágjuk.

A vöröshagymát meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk és kevés sóval üvegesre pároljuk az olajban. A fokhagymát meghámozzuk, megmossuk, apróra vágjuk, és hozzáadjuk a vöröshagymához. Beletesszük a csirkét, és többször átkeverjük, hogy a hús valamennyi oldalról megpiruljon, így főzés közben magában tartja az ízanyagokat.

Rászórjuk a fűszereket, majd sózzuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Felforraljuk, majd kis lángon kb. 1 óra alatt puhára főzzük.

Közben a tejfölt csomómentesen elkeverjük a liszttel és kevés vízzel, majd behabarjuk vele a paprikást. Még egyszer átforraljuk és tálaljuk.

Ezalatt elkészítjük a galuskát. Először egy nagyobb fazékban vizet forralunk, gyengén sózzuk és egy kis olajat is öntünk bele. Egy tálba ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a vizet, a tejet és sózzuk. Mikor a víz forrni kezd, akkor adjuk a tojásos masszához a lisztet, gyorsan összekeverjük, és már lehet is szaggatni. (Fontos hogy a massza ne álljon sokáig, mert megkeményedik.) Ahogy feljött a galuska a víz felszínére, kiszedjük és leszűrjük, majd leöblítjük és tálba tesszük. Elkeverhetjük egy kevés olajjal is, hogy ne ragadjon össze a galuska.

 Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • Ügyeljünk az alapanyagok minőség-megőrzési idejére is!
  • A nyers csirkehús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mossuk el lúgos vízzel, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
  • Ha a csirkehúst megmossuk, azt mindig a darabolást megelőzően tegyük, úgy, hogy az elfolyó mosóvíz ne okozhasson szennyeződést!
  • Nyers csirkehús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
  • A lisztet szitáljuk át felhasználás előtt.
  • A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • A készételt hűtve tároljuk, 3 napon belül fogyasszuk el!
  • Azonban a galuskát 1 napnál tovább ne tároljuk!
  • A hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan süssük, forraljuk át, csak azután fogyasszuk el!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tortilla recept Bernáth Józseftől

eteltcsakokosan

Nyári nagy vendégvárás

eteltcsakokosan

Minőségvezérelt közétkeztetés

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató