Mivel mosáskor megsérül a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válik a szennyeződések, ezzel együtt a romlást és megbetegedést okozó mikrobák számára, ezért tárolás előtt ne mossuk meg. Ha szemmel láthatóan szennyezett a tojás felülete, javasolt azt szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges a tojás mosása, azt csak közvetlenül felhasználás előtt tanácsos elvégezni. A mosott tojást célszerű azonnal felhasználni, tárolása nem biztonságos. A héjas tojást általában száraz, hűvös helyen (70-80% páratartalom, 2–16 °C), vagy hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tojást az értékesítés során az üzletben már hűtötték, otthon is hűtsük, míg a hűvös helyen tartott tojást elegendő otthon is hűvös, kamrai kőmérsékleten tárolni. Fontos, hogy a tojás a tárolás során ne érintkezzen a többi élelmiszerrel.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom