Ételtcsakokosan

A tavaszi vitaminhiány leküzdése

2018. április 13.

A hideg és elhúzódó téli időszak alaposan próbára tesz mindenkit, teljesen lemerítve a szervezet tartalékait. A vitaminok pótlása rendkívül fontos ebben az időszakban, hogy elkerüljük a megbetegedéseket, és hogy könnyebben leküzdjük a tavaszi fáradtságot.
gyümitál
Mik azok a vitaminok?
A vitaminok a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen szerves vegyületek. Testünk csak néhányat képes előállítani, ezért a táplálékkal kell őket vagy a képződésükhöz szükséges előanyagaikat felvenni. A vitaminok két csoportja a vízben oldódó vitaminok, mint például a C-vitamin és a B-csoport vitaminjai, illetve a zsírban oldódó vitaminok, ilyen például az A-, D-, E- és K-vitamin. A szervezet a zsírban oldódó vitaminokat hosszabb ideig képes raktározni, hiányuk ritkábban fordul elő. Ezzel ellentétben a vízben oldódó vitaminokat naponta kell biztosítani a szervezet számára, mert a vese kiüríti a felesleges mennyiséget, azaz a szervezet nem képez tartalékot belőlük.
Miért van rájuk szükségünk?
A megfelelő vitaminszint nélkülözhetetlen a testünk optimális működéséhez és a jó közérzetünk biztosításához. A vitaminok több funkciót is betöltenek a szervezetünkben, így például felelnek az immunrendszerünk működéséért, a sejtjeink regenerálódásáért, a szemünk egészségéért, a csontjaink és fogaink tartósságáért. Ebből adódóan, amennyiben a szükséges mennyiséghez nem jutunk hozzá, hiánytünetek lépnek fel.
Mi vezet vitaminhiányhoz?
Vitaminhiány akkor lép fel, ha a szervezet számára tartósan elégtelen mennyiségű vitamin szívódik fel, ezért a vitaminhoz köthető működési funkció zavart szenved és hiánytünetek alakulnak ki. Vitaminhiányhoz elsősorban az elégtelen táplálkozás vezet, azonban a felszívódási és emésztési zavarok is előidézhetik. A tavaszi fáradtságot a télen jelentősen lecsökkent D- és C-vitaminszint okozhatja, ha a téli borús időben nem gondoskodtunk kellőképpen a plusz bevitelről.
Mik a jellemző tünetei?
A vitaminhiány legjellemzőbb tünetei a fáradékonyság, a fertőzésre, gyulladásokra való hajlam és az emésztési zavarok.
Mit tehetek ellene?
Változatos étrenddel a kellő vitaminmennyiséget biztosítani tudjuk a szervezetünk számára. Ha nincs szükség gyors, mesterséges vitaminpótlásra, inkább a természetes vitaminforrásokból jussunk hozzájuk. A tavaszi fáradtság leküzdését a friss zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmán kívül az élénk színük is segíti.
Természetes vitaminforrások
A zsírban oldódó vitaminokat főként tej és tejtermékekben, tojásban, halakban és növényi olajokban találjuk meg. A tőkehalmáj nagyon gazdag D-vitaminban, a sötétzöld levelű zöldségek magas K-vitamin és karotintartalommal rendelkeznek. A teljes kiőrlésű gabonák, mandula, dió és mogyoró gazdag E- és B6-vitaminban. Az állati eredetű élelmiszerek B12-, B6-vitamin és biotintartalma jelentős. C-vitaminban rendkívül gazdagok a citrusféléken kívül, brokkoli, karfiol, karalábé, sóska és a paradicsom. Mivel a C-vitamin hőre és erős fényre könnyen bomlik, ajánlott napközben többször nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Sonkafőzés egyszerűen

eteltcsakokosan

Mielőtt elindulunk nyaralni!

eteltcsakokosan

Hol tudom ezeket pontosan megtalálni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató