Ételtcsakokosan

Fűszernövények 1.

2018. március 22.

A fűszerezés legfőbb célja, hogy kiemelje az ételek ízét, növelje az étel, élelmiszer élvezeti értékét. A különböző nemzetiségű konyhákban különböző fűszereket használnak, felhasználásukban szinte minden nemzet más fantáziát lát. Magyarországon kiemelkedő szerepe van a főzésben a borsnak és a fűszerpaprikának, amelyek közül a Kalocsai és a Szegedi fűszerpaprika hungarikum lett. A kurkuma szó hallatán az indiai, míg a bazsalikom vagy az oregánó fűszerekről az olasz, esetleg a görög konyha jut az eszünkbe.

gulyás
Fűszerpaprika (Capsicumannuum)
Az érett piros színű fűszer-vagy cseresznyepaprikából nyerik, melyet szedés után megszárítanak, majd változó mennyiségű paprikamaggal őrölnek. Minél nagyobb a mag aránya, a fűszer annál csípősebb és halványabb színű. Az ételeknek nem csak az ízét, de a színét is biztosítja. A paprika minőségét a színtartalom és színtartósság, az ízharmónia, valamint az őrlemény finomsága, tisztasága határozza meg. A minőség szempontjából kiemelkedően fontosak még a termőhely adottságai.  Így Magyarországon kialakultak a kalocsai és szegedi paprikatermelő vidékek, hiszen az itteni talajokon, a jellegzetes domborzati és klimatikus viszonyok között a paprika kiváló minőségű termést tud adni. A fűszerpaprika-őrleményt négy minőségi kategóriába soroljuk: különlegescsemegeédesnemesrózsa; csípősség tekintetében lehet csípősenyhéncsípős vagy csemege.
Kalocsa_Paprika_Múzeum
Fekete Bors (Pipernigrum)
A bors a legkeresettebb fűszerek egyike, ami egy trópusi kúszócserje fürtös,csonthéjas termése. Attól függően, hogy a borsot melyik érési szakaszban szedik le, beszélhetünk fekete, fehér, zöld és vörös borsról. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is. Ha a termést még éretlenül, zölden szedik le és a termésfallal együtt szárítják, a bogyók felülete barnásfekete lesz – így készül a fekete bors. A vörös bors különlegesség, a már teljesen érett szemeket leszedik, majd sós-ecetes páclébe teszik és így hozzák forgalomba, manapság szárított formában is jelen van a piacon.
A fekete bors a legcsípősebb fajta. Csípősségének köszönhetően alkalmas gulyások, húspácok ízesítésére, emellett a húsleves nélkülözhetetlen fűszere. Használható gyümölcsök, édességek pikánssá tételére is. Minél finomabbra őröljük a borsot, annál jobban érezhető az aromája. De vigyázat! Az őrölt bors hamar veszít aromájából, ezért érdemes közvetlenül felhasználás előtt darálni.
Egészségre gyakorolt hatásai közül kiemelkedő, hogy stimulálja a savtermelést, elősegíti az emésztést. Azonban izgatja a bélrendszert, így sok diétában borsikafűvel kell helyettesíteni. Csípőssége miatt élénkítő, vízhajtó hatása következtében segíti a méreganyagok kijutását a szervezetből.
black-pepper-233983_960_720
Oregánó vagy szurokfű (Origanumvulgare)
A mitológia szerint Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a növénnyel adott boldogságot az embereknek. Innen, illetve a növény termőterületéből ered az oregánó megnevezés. Az oregánó egy félcserje leveleinek szárításával és morzsolásával készül. A szárított fűszer ízének intenzitása majdnem háromszorosa a frisshez képest. Friss oregánó vásárlásakor meg kell figyelni, hogy a növény ne legyen hervadt. A szárított oregánót zárt üvegben, hűvös, sötét és száraz helyen érdemes tárolni.
A szurokfű jól passzol elsősorban a paradicsomos ételekhez, de ízesíthető vele mindenféle hús és egyes zöldségek, mint például a karfiol, a brokkoli vagy a cukkini. A fokhagymával, a petrezselyemmel, a zsályával, a kakukkfűvel, a borssal és a bazsalikommal jól összeillik. Erőteljes íze miatt desszertekhez nem vagy csak kis mennyiségben használjuk fel.
Főzés során jelentősen veszít ízéből, ezért érdemes a főzés végén az ételhez adni. A friss oregánó jó rost- és vitaminforrás, vasat, mangánt és kalciumot tartalmaz. Hatékony fertőtlenítő, vírusölő szerként ismert, jótékonyan hat az emésztésre, emellett enyhíti a megfázásos tüneteket is.
ori
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fánk-i farsang

eteltcsakokosan

Mik vannak?!

eteltcsakokosan

Miért jó az otthon készült ebéd?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató