Ételtcsakokosan

Tavaszi nagytakarítás II.–Az éléskamra tisztítása

2018. március 17.

A tavaszi nagytakarítás során nem szabad megfeledkezni az éléskamránk tisztításáról sem. Ez a lakás egy szárazabb, hűvösebb része, ahol a tartós élelmiszereket, befőtteket, zöldségeket, konzerveket, fűszereket vagy esetleg a konyhai eszközeinket tárolhatjuk.

kamra
A kamratakarítás lépései
A takarítás legelső lépése a kipakolás. Ürítsük ki az összes polcot, majd töröljük át tiszta, meleg vizes ruhával. Ha a polcokat papírral letakartuk, érdemes ilyenkor azt lecserélni, mert alattuk felhalmozódhatnak olyan ételmaradékok, amelyek vonzzák a hangyákat, molyokat. Mindig felülről lefelé haladjunk, elsőként a legfelső polcot töröljük le, és így haladjunk lefelé.
A polcok, szekrények tisztítása után következik a padló mosószeres vízzel történő felmosása. Ha megszáradtak a polcok és felszáradt a padló is, akkor pakolhatunk vissza mindent a maga helyére.
felmos
Néhány jó tanács a bepakoláshoz

  • A ritkán használatos eszközöket tegyük a legfelső polcra. Az edényeket, befőttes üvegeket mindig alapos tisztítás és szárítás után tegyük vissza a kamrába.
  • Fontos, hogy a közeli lejáratú termékeket a könnyen elérhető polcrészekre helyezzük.
  • Kerüljük a zsúfoltságot, mert úgy áttekinthetetlen lesz a kamránk, ráadásul lehetetlen lesz a szellőzés is.
  • A fogyasztásra kész ételeket mindenképpen a nyers élelmiszerektől elkülönítve tároljuk, mert a nyers alapanyagok könnyen beszennyezhetik a készételeinket.
  • A papírzacskóban árusított cukrot, lisztet és egyéb gabonaőrleményeket érdemes nejlonzacskóba is beletenni, hogy a rovarok ne férhessenek hozzájuk.
  • A tartós élelmiszereket felbontás után hűtőben kell tárolni!

A következő nagytakarításig érdemes a rendre és a higiéniára odafigyelni. Folyamatosan figyeljük az élelmiszerek szavatossági idejét, így elkerülhetjük, hogy felesleges élelmiszereket tároljunk a kamrában. A másik fontos dolog az, amit a higiénia betartásáért tehetünk, hogy ha valami kiömlött, kifolyt, akkor azt azonnal töröljük fel. Hetente egyszer érdemes a kamrát felmosni.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Így vásárolj karácsonyra!

eteltcsakokosan

Milyen élelmiszereket nem jó főtten lefagyasztani?…

eteltcsakokosan

Mikor mondhatjuk egy termékről, hogy az glutén mentes?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató