Nagymamáink korában nem múlhatott el a nyár befőzés nélkül, hiszen a nyár ízeit és értékeit így tudták a vitaminszegény téli hónapokra átmenteni. Napjainkban újra divatba jött a házi tartósítás.
Elsőször is nézzünk szét a kamrában, hogy milyen lekvárok, befőttek, savanyúságok maradtak múlt évről, esetleg korábbról. Így jobban átlátjuk, hogy idén mekkora mennyiség kell befőznünk.
Ha már látjuk a mennyiséget, akkor jöhet a minőség ellenőrzése is. Figyelmeztető jel lehet például a szivárgás, vagy a púposodás, ami baktériumok szaporodására, gázképződésre utalhat, sérült, behorpadt tető esetén is könnyen bejuthat a levegő és a kórokozó baktériumok is. Ne hagyjuk a polcon azokat a lekvárokat, befőtteket sem, amelyeken penész látható, mert a penészgomba káros méreganyagai is bekerülhettek a befőttbe.
Nézzük át az üvegeket, a tetőket. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a tetők jól zárnak, nem rozsdásak, nincsenek eldeformálódva, és a belső gumírozás is legyen hibátlan. Nagyon bosszantó, ha elrakáskor derül ki, hogy az üvegeknek nincs megfelelő zárása.
Nézzük meg, van-e otthon elég cukor, tartósítószer, fűszerek. Ha nincs, írjunk bevásárló listát.