Ételtcsakokosan

Bevásárlás I.

2017. május 4.

Akár hiszed, akár nem, az élelmiszerhigiénia és az élelmiszerbiztonság nem a konyhában kezdődik. Sőt, ha csak itt kezdünk vele foglalkozni, kellemetlen meglepetésekben lehet részünk. A következő cikkben bemutatjuk, hogy már a vásárlás megkezdése előtt érdemes tudatosan viszonyulni az élelmiszerekhez.

shopping-carts-664830_640

Tisztaság

Válassz tiszta bevásárló kocsit vagy kosarat. Ha egyiket sem találod megfelelőnek, beszélj az üzletvezetővel.

Sose tedd csomagolatlanul a fogyasztásra kész élelmiszert (zöldség, gyümölcs, pékáru) a kosaradba.

Ha viszel magaddal bevásárló táskát, figyelj arra, hogy tiszta legyen. A textil táskák nagyon praktikusak, környezetkímélőek, de ha nem mossuk ki bizonyos időközönként, akár bajt is okozhatnak. Ha mosható a táska, akkor gyakran mossuk ki és amennyiben anyaga engedni, vasaljuk is ki.

Választás

Tervezz előre, írj bevásárló listát! Pénzt takaríthatsz meg, csökkentheted az élelmiszer-biztonsági kockázatot és elkerülheted a felesleges dolgok megvásárlását. Ha valamiből többet vennél, előbb győződj meg arról, hogy van hely a mélyhűtődben.

Ne vegyél sérült csomagolású terméket. Az élelmiszer csomagolásának egyik legfontosabb feladata az élelmiszer védelme a külső fizikai, kémiai és biológiai szennyeződéstől, valamint az eltarthatósági idő meghosszabbítása. Ha szakadt, sérült, esetleg hiányos a csomagolás, akkor könnyebben szennyeződhet az élelmiszer, csökkenhet az eltarthatósága.

Ne vásárolj meg penészes élelmiszert, hacsak nem az élelmiszer ilyen jellegű: pl.: kékpenészes sajt, szalámi. Ha kétségeid vannak, kérdezd meg a bolti eladót.

Jól vizsgáljuk meg a termékünk lejárat idejét, melyet a nap-hónap-év sorrendben kell feltüntetni (pl. 20.03.2016).

A gyorsan romló termékek csomagolásán fogyaszthatósági idő kerül feltüntetésre, mely azt az időpontot jelöli, ameddig – a jelzett körülményeknek megfelelően tárolva – az élelmiszer elfogyasztható. A feltüntetett dátum után már nem szabad elfogyasztani az élelmiszert, mert az elkészítése óta eltelt időben mikrobiológiai állapota úgy változott, hogy már megbetegedést okozhat. Ezen időponton túl a termék nem csak eredeti minőségéből veszít, de fogyasztása egészségi kockázattal járhat.

Hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos a minőség-megőrzési idő (az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi). Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de az ilyen termék minősége romlik.

Érdemes megjegyezni, hogy azok a kenyerek, amelyek 24 óránál hosszabb minőségmegőrzési idejűek a kenyércímkének tartalmaznia kell a minőségmegőrzési idő dátumát (pl.: Minőségét megőrzi: HÉTFŐIG). Azon kenyerek, amelyek a gyártást követő 24 órán belül fogyasztásra kerülnek, a címkéjükön a lejárat napját nem kell feltüntetni.

Nagyon fontos tudni, hogy tilos lejárt fogyaszthatósági-, minőség-megőrzési idejű terméket árusítani. Mindig ellenőrizd a fenti dátumokat, ha pedig nem látszik jól, esetleg valami gyanúsat észlelsz, keresd az üzletvezetőt, vagy hívd a NÉBIH Zöld számát.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Rendszeresen fogyassz levest!

eteltcsakokosan

Tojás helyett

eteltcsakokosan

Felhasználható még?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató