Ne felejtsük el, hogy két külön dolog a zöldségeket-gyümölcsöket és a kezünket megmosni. Más a cél, más a módszer. Így főzésnél nem elegendő, ha az alapanyagok mosása egyben helyettesíti a kézmosást is!
A zöldségekről és gyümölcsökről mechanikus tisztítással (kaparás, dörzsölés, levágás) távolítsuk el a szemmel látható szennyeződéseket, nem ehető leveleket, ágdarabkákat. Következő lépésként tiszta, folyó vízzel, mindenféle tisztítószer hozzáadása nélkül öblítsük le a sártól, földtől, levelektől már megtisztított zöldséget, gyümölcsöt. A meghámozott és felkockázott zöldségeket is át kell öblíteni. Az ilyen előkészítő munkák után jöhet a valódi kézmosás!
Részletek a kézmosásról.
Ne feledkezzünk meg a kézmosásról sem, hiszen kezünknek a konyhában nagyon fontos szerepe van. Kézzel fogjuk meg a földdel szennyezett zöldséget, a nyers húst, és persze a kész ételeket (kenyeret, szalámit, süteményt) is. A kezünkkel nyúlunk a hűtőszekrény ajtajához, konyhai eszközökhöz, vízcsaphoz is. Fontos, hogy minden konyhai műveletet megfelelő állapotú kézzel végezzünk, így elkerülhetjük a nem kívánt szennyeződéseket. Mindig mossunk kezet a szennyes műveletek (zöldségtisztítás, nyers hús szeletelése, munkafelületek, asztal letörlése) után. A kézmosás szappannal, folyó meleg vízzel hatékony. Szükség esetén használjuk a körömkefét is. Kézmosáskor ügyeljünk arra, hogy a csuklót, az ujjak közötti területeket, a hüvelyk-ujj körül és a körmöket is alaposan megtisztítsuk.
Mielőtt elkezdünk főzni, mindenképpen mossunk kezet a fent leírt módon!
Kapcsolódó cikkek
Fotó: youbeauty.com