Bár sok szülő szeret egyedül és gyorsan bevásárolni, de mégis érdemes kisgyerekkel menni a boltba és utána együtt sütni-főzni otthon, mert így könnyen megtanulhatják a higiéniai szabályokat és az élelmiszerbiztonság alapjait. A gyerekekre szó szerint ragad a tudás, ők még szívesen kérdeznek és nyitottak az újdonságokra. Minden a „tálaláson” múlik 🙂
Közösen készítsünk bevásárló listát, vegyük végig mit miért vagy mihez kell megvennünk és ne térjünk el a listától. A gyermek életkorától függően rajzolhatjuk a listát, de ha már tud olvasni, akkor írjuk meg közösen.
Vásárlás közben játékosan megtaníthatjuk a gyerekeknek, hogy figyeljék meg az élelmiszerek címkéjén szereplő információkat. Ezen belül is különösen fontos felhívni a figyelmüket a gyorsan romló élelmiszerek (pl. felvágottak, joghurtok) fogyaszthatósági idejére. Például azzal, hogy megkérdezzük milyen dátumot lát a címkén és ma milyen nap van. Mondja meg, hogy érdemes-e megvenni az árut. Nehezíti számukra a feladatot, hogy a dátumok fordított sorrendben vannak az élelmiszereken.
Ha már tud olvasni, akkor kiderítheti pontosan miből készült kedvenc édessége, illetve azt is megnézheti tartalmaz-e allergiás reakciót kiváltó összetevőket (allergéneket). A zöldségeket és gyümölcsöket megfoghatják, közelről megnézhetik, amikor zacskóba tesszük. A gyerekek kedvence a mérlegelés és a „matrica” ráragasztása a zacskóra. Ilyen módon sok élelmiszert megismernek, megtanulják melyik a zöldség és melyik a gyümölcs, mi hogyan néz ki. A felvágottas- vagy hentes pult előtt sorban állva beszélgethetünk receptekről, számokról, mértékegységekről. Arról, hogy mi hol terem, hogyan kerül a boltba és így a kosarunkba. Az élelmiszerlánc bemutatására tökéletes az „A part alatt” című vers, ebben szinte minden láncszem szerepel.
Az élelmiszerek elkülönített tárolását már a kosárban el kell kezdenünk a keresztszennyeződés elkerülése érdekében. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozásra szánt nyers alapanyagokat (pl. húsok, földdel szennyezett zöldségfélék) a többi közvetlenül fogyasztásra szánt élelmiszertől távol kell tartani, ezzel a kórokozók átkerülését megakadályozhatjuk.
Előre rajzolhatunk térképet a boltról és együtt átnézhetjük, hogy mit hol lehet megtalálni. Engedjük, hogy ők találják meg a polcot, a hűtőt és ők tegyék a kosárba az élelmiszereket. Beszéljük át együtt a termékek megvásárlásának praktikus sorrendjét. Így például fontos kiemelnünk, hogy a hűtött, illetve fagyasztott élelmiszerek – a hűtőlánc minimális megszakításával – csak a vásárlás legvégén kerüljenek kosarunkba. Tanítsuk meg az alapvető szabályokat. A pékárut nem tapogatjuk össze, zacskóval vagy a kihelyezett csipesszel nyúlunk mindenhez. Ne engedjük, hogy a gyerek bemásszon a kosárba (kizárólag kisbabák ülhetnek a kosár számukra kialakított részében) és mutassuk meg, hogy mitől számít higiénikusnak egy üzlet. Kérhetjük is, hogy figyeljen és szóljon, ha például talál egy zsemlét a padlóra esve, tejtócsát lát a hűtőpultban, párás belülről a felvágottas pult.
A bevásárlószatyorba is szívesen a pakolnak a gyerekek. Van aki arra büszke, hogy továbbtolhatja a pénztárostól a termékeket a rakodó részhez, a nagyobbak már szeretnek szortírozni. Tanítsuk meg, hogy külön zacskóba kell tenni a zöldséget és gyümölcsöt, egy másikba a nyers húsokat, harmadikba – lehetőleg hűtőtáskába – a sajtot, a felvágottat és a fagyasztott termékeket.
Hazaérve pakoljuk el együtt a megvásárolt élelmiszereket. A hűtést igénylő (5°C alatt tárolandó) élelmiszereket helyezzük a hűtőszekrénybe itt is gondosan odafigyelve a keresztszennyeződés elkerülésére. A fagyasztott termékeket a frizsider fagyasztó részében raktározzuk. Azokat az élelmiszereket, amelyek szobahőmérsékleten is tárolhatók kapjanak helyet a kamrában, illetve a konyhaszekrényben. Itt kiváló lehetőség nyílik a szülő és gyermek közti kérdezz-felelek játékra, amellyel az élelmiszerek helyes tárolásárára taníthatjuk meg csemeténket.
Külön ajánljuk a hűtő helyes berendezéséről szóló cikkünket.
Fotó forrása: skinnyms.com