Ételtcsakokosan

Penészes kedvenceink

2021. február 15.

A sajtok kedvelői jól tudják, hogy a „penészes” kifejezés nem a romlottság fokmérője. Sokkal inkább a finom falatok forrása.

Lágy vagy kemény, illatos vagy semleges, a sajtoknak számtalan fajtája van, és szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné valamelyiket.
Fehérpenészesek
Lágy, tehéntejből készült sajtok fehér nemespenész-bevonattal. A penészesítési folyamat során az előérlelt tejet beoltják, a fel nem aprított alvadékot formákba merik, majd a savó lecsepegtetése után a felületét beoltják a jellegadó nemes penésszel (pl. penicillium camemberti). Langyos, nedves helyen 2–4 hétig érlelik: kialakul a hófehér nemespenészréteg, ami bevonja a sajt felületét. Ezeket a sajtokat sosem préselik, így állaguk lágy, mely az idő előrehaladtával mind krémesebbé válik. A fehérpenészes sajtok közé tartozik a camembert és a brie.
Vöröspenészesek vagy rúzsosak
Ezek is lágysajtok, tehéntejből készítve. Vegyes erjesztéssel, a savóelválasztás meggyorsítása érdekében, alvadék aprításával készülnek. A felületi sajtflóra (rúzs) igen vegyes összetételű keverék lehet, amely tejpenészből, különböző élesztőfajtákból, penésztörzsekből áll. A vörösesbarna, nyálkás rúzsbevonat, vagyis a piros sajtflórával bevont sajtok színe lehet sárga, aranysárgás vagy narancssárga, az érlelőpince levegőjének nedvességtartalmától függően. Általában erős, agresszív illatúak, pikáns, enyhén ammóniás zamatuk van. Nálunk a legismertebb rúzsos sajt a Pálpusztai.
Kékpenészesek
Félpuha vagy vágható sajtok, amelyeknek nem a felületük penészes, hanem a sajton belül jelennek meg a kék vagy zöld foltok, erek. Többnyire tehéntejből készülnek, az eredeti roquefort kivételével, melyhez juhtejet használnak. Elkészítésük hasonló: a tejhez vagy az alvadéktörethez általában penicillium roqueforti nevű nemespenészgombát adagolnak, mely a sajt megformázása és préselése után keletkezett belső röghézagokban kékes-zöldes penész formájában kifejlődik. Ezt elősegítendő, a sajtot érlelés előtt meg is szurkálják, így a keletkezett hézagokba az oxigén beáramlik, segítve a penészgomba kifejlődését. Itthon a legismertebb kéksajtféle a Márvány sajt.

A felvágott sajtot hűtőszekrényben tároljuk. Ne érintkezzen más élelmiszerekkel, és olyan csomagolóanyagot válasszunk, ami biztosítja a kellő levegőzését, és megakadályozza a kiszáradását.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A méret a lényeg

Nagy-RicsoyN

Mi az a hőmérsékleti veszélyzóna?

eteltcsakokosan

Nagyító alatt a mikrozöldek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató