Most érik a füge! Két előételt is ajánlunk, hiszen ez a gyümölcs hidegen és melegen is fogyasztható.
Sült füge rukkola ágyon
Hozzávalók 2 adaghoz
- 4 db füge
- 8 szelet pármai sonka
- 4 dkg mascarpone
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 marék rukkola
- só, bors
Elkészítése
A fügéket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, levágjuk a szárát és félbevágjuk. Minden fél fügét betekerjük a sonkaszeltekkel és 180°C fokra előmelegített sütőbe betoljuk, majd 5-6 percig sütjük. Közben a mascarponét kevés sóval, borssal és egy gerezd zúzott fokhagymával elkeverjük. Tálaláskor a frissen sült fügére egy kanál krémet kenünk és egy marék mosott rukkolára helyezzük. Melegen szervírozzuk!
Fügesaláta
Hozzávalók
- 4-6 db érett füge
- 2 db mozzarella
- 4-6 szelet pármai sonka
Mézes-citromos öntet:
- 6 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 evőkanál frissen facsart narancslé
- 1 evőkanál méz
- frissen őrölt színes bors
- (füstölt) tengeri só
Elkészítése
A fügéket kereszt alakban bevágjuk, majd alul egy kicsit megnyomjuk, hogy szétnyíljanak. A mozzarellát felkockázzuk, a sonkát csíkokra vágjuk. A fügéket elrendezzük egy tálon, rászórjuk a mozzarella kockákat és a sokna csíkokat, szépen elrendezzük és hűvös helyen állni hagyjuk, amíg elkészítjük az öntetet.
Egy kis tálba kanalazzuk a mézet, facsarjuk bele a citromlevet és a narancslevet, végül öntsük rá az olívaolajat, jól keverjük el. Tálalás előtt állítsuk össze a salátát: a fügés tálat vegyük elő, sózzuk és frissen őrölt színes borssal fűszerezzük, majd az öntetet egyenletesen eloszlatjuk a tetején.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok:
- Minden eszköz, felület, edény és a kezünk legyen tiszta!
- Mindig ellenőrizzük a tejtermékek fogyaszthatósági idejét!
- Megbízható helyen vásároljunk jó minőségű alapanyagokat!
- Minden zöldséget és gyümölcsöt mossunk meg a felszeletelés előtt, aztán külön zöldséges vágódeszkán szeleteljük fel.
Fotó: maxkonyhaja.hu, lecreuset.co.za