Balázstól és keresztanyjától mézes húsételek receptjeit is kaptunk, íme:
Mézes csirkemell bundában
Hozzávalók:
- 1 egész csirkemell kifilézve
A bundázáshoz:
- 9 evőkanál liszt
- 1 evőkanál olaj
- 2 tojás
- csipet só
- 1-1,5 dl víz
- 1 csomag sütőpor
A mázhoz:
- ketchup
- chili
- méz
- 3-4 evőkanál szezámmag
Elkészítése:
A csirkemellet kisebb szeletekre, csíkokra vágjuk, sózzuk. Egy tálba beletesszük a bundázáshoz valókat (liszt, só, tojás, olaj, sütőpor), és a vízzel felöntve sűrű masszát készítünk. Elkészítjük a mázat is: ízlés szerinti ketchupot, mézet, chilit és a szezámmagot összekeverjük. A húst beleforgatjuk a bundázáshoz elkészített masszába, majd forró olajban sütjük. Amikor a húskockát beletesszük a bő, forró olajba, figyeljünk, hogy a bunda teljesen befedje. A megsült húsfalatokat lecsepegtetjük, és rögtön a mázba forgatjuk, majd tálra tesszük.
Chilis-mézes csirkecsíkok üvegtésztával
Hozzávalók:
- 50 dkg üvegtészta
- 40 dkg csirkemellfilé
- 1 chili
- 2 ek méz
- 3 ek szójaszósz
- 2 paradicsom
- 2 zsenge cukkini
- 2 kisebb sárgarépa
- körömnyi friss gyömbér
- só
- frissen őrölt bors
- kevés olaj
Elkészítése:
Az üvegtésztát forrásban lévő vízbe beáztatjuk, félretesszük, míg elkészítjük a csirkét. A sárgarépát megpucoljuk és a cukkinivel együtt vékony szalagokat gyártunk belőlük a zöldséghámozóval, a paradicsomot apró kockákra vágjuk. A csirkemellet felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon elkezdjük pirítani, hozzáadunk néhány karika friss chilit, rácsorgatjuk a mézet és kis ideig tovább pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott friss gyömbért, szójaszószt, felkockázott paradicsomot és a zöldségszalagokat. Kevés víz hozzáadásával addig főzzük, míg a zöldségek ress-ropogósra párolódnak. Hozzákeverjük a lecsepegtetett üvegtésztát és ha szükséges még szójaszósszal ízesítjük.
Mézes szűzpecsenye
Hozzávalók 2-3 adag
A húshoz:
- 1 kisebb szűzpecsenye
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 kk őrölt csili
- 1 ek méz
- olívaolaj, só
A hagymához:
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 ek olívaolaj
- 2-3 ek balzsamecet
- só
A tortilla utánzathoz ( 8 db):
- 10 dkg sima liszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 3 dkg (~ 2 ek) olívaolaj
- 2-2,5 dl víz
- 1 csipet só
- a tálaláshoz tejföl (esetleg némi átpréselt fokhagymával, sóval, borssal ízesítve) és Tabasco bőségesen
Elkészítése
A tortillához a liszteket, olajat, vizet, sót habverővel csomómentesre keverem. Sűrűbb palacsintatészta állagúnak kell lennie. Félreteszem pihenni legalább 15 percre. Lehetőleg vastag aljú teflon serpenyőben kis merőkanálnyi adagokban sütöm, akár a palacsintát. Ha nem teflon a serpenyő, akkor természetesen ki kell olajozni minden sütés előtt. Addig sütöm mérsékelt lángon mindkét oldalát, amíg a tortillához hasonlóan aranybarna pöttyök nem keletkeznek rajta. Tálalásig alufóliával letakarva melegen tartom.
A hagymát meghámozom, először félbe, majd nagyon vékony szeletekre vágom. Az olívaolajon alacsony láng fölött, időnként megkavargatva (teflonserpenyő itt is előny) addig sütöm, amíg a hagyma aranyszínűvé nem válik (de nem ég meg!). Ekkor hozzáadom a balzsamecetet, csipet sót, és addig sütöm, amíg az összes nedvesség elillan alóla. Ezzel a hagyma elkészült, tálkába szedem és melegen tartom tálalásig.
A húshoz a lehártyázott, megtisztított szűzpecsenyét fél centi széles, 5 centi hosszú csíkokra vágom. Olívaolajat hevítek, és ebben nagy láng fölött megsütöm a húst, lehetőleg széles teflon serpenyőben, hogy ne párolódjon a saját levében, csak piruljon. Amikor a hús elkezd színt kapni, megy hozzá a finomra felaprított fokhagyma, a csili, fahéj és a méz. Alacsonyabb lángon együtt sütöm még fél percig, majd a hús elkészült, tálkába szedem. Az összeállításnál a tésztába pakoljuk a húst, a hagymát, a tejfölt, bőségesen meglocsoljuk Tabascoval, majd feltekerjük, mint a tortilla tekercseket.
Ízlés szerint kerülhet még bele guacamole, sajt, mondjuk cheddar, zöldsaláta.