Ételtcsakokosan

Mézes húsételek

2017. január 2.

Balázstól és keresztanyjától mézes húsételek receptjeit is kaptunk, íme:

A kép illusztráció. Forrás: Pinterest
A kép illusztráció. Forrás: Pinterest

Mézes csirkemell bundában
Hozzávalók:

  •  1 egész csirkemell kifilézve

A bundázáshoz:

  • 9 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1-1,5 dl víz
  • 1 csomag sütőpor

A mázhoz:

  • ketchup
  • chili
  • méz
  • 3-4 evőkanál szezámmag

Elkészítése:

A csirkemellet kisebb szeletekre, csíkokra vágjuk, sózzuk. Egy tálba beletesszük a bundázáshoz valókat (liszt, só, tojás, olaj, sütőpor), és a vízzel felöntve sűrű masszát készítünk. Elkészítjük a mázat is: ízlés szerinti ketchupot, mézet, chilit és a szezámmagot összekeverjük. A húst beleforgatjuk a bundázáshoz elkészített masszába, majd forró olajban sütjük. Amikor a húskockát beletesszük a bő, forró olajba, figyeljünk, hogy a bunda teljesen befedje. A megsült húsfalatokat lecsepegtetjük, és rögtön a mázba forgatjuk, majd tálra tesszük.

Chilis-mézes csirkecsíkok üvegtésztával
Hozzávalók:

  • 50 dkg üvegtészta
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 chili
  • 2 ek méz
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 paradicsom
  • 2 zsenge cukkini
  • 2 kisebb sárgarépa
  • körömnyi friss gyömbér
  • frissen őrölt bors
  • kevés olaj

Elkészítése:

Az üvegtésztát forrásban lévő vízbe beáztatjuk, félretesszük, míg elkészítjük a csirkét. A sárgarépát megpucoljuk és a cukkinivel együtt vékony szalagokat gyártunk belőlük a zöldséghámozóval, a paradicsomot apró kockákra vágjuk. A csirkemellet felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon elkezdjük pirítani, hozzáadunk néhány karika friss chilit, rácsorgatjuk a mézet és kis ideig tovább pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott friss gyömbért, szójaszószt, felkockázott paradicsomot és a zöldségszalagokat. Kevés víz hozzáadásával addig főzzük, míg a zöldségek ress-ropogósra párolódnak. Hozzákeverjük a lecsepegtetett üvegtésztát és ha szükséges még szójaszósszal ízesítjük.

Mézes szűzpecsenye
Hozzávalók 2-3 adag
A húshoz:

  • 1 kisebb szűzpecsenye
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk őrölt csili
  • 1 ek méz
  • olívaolaj, só

A hagymához:

  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 2-3 ek balzsamecet

A tortilla utánzathoz ( 8 db):

  • 10 dkg sima liszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 3 dkg (~ 2 ek) olívaolaj
  • 2-2,5 dl víz
  • 1 csipet só
  • a tálaláshoz tejföl (esetleg némi átpréselt fokhagymával, sóval, borssal ízesítve) és Tabasco bőségesen

Elkészítése

A tortillához a liszteket, olajat, vizet, sót habverővel csomómentesre keverem. Sűrűbb palacsintatészta állagúnak kell lennie. Félreteszem pihenni legalább 15 percre. Lehetőleg vastag aljú teflon serpenyőben kis merőkanálnyi adagokban sütöm, akár a palacsintát. Ha nem teflon a serpenyő, akkor természetesen ki kell olajozni minden sütés előtt. Addig sütöm mérsékelt lángon mindkét oldalát, amíg a tortillához hasonlóan aranybarna pöttyök nem keletkeznek rajta. Tálalásig alufóliával letakarva melegen tartom.
A hagymát meghámozom, először félbe, majd nagyon vékony szeletekre vágom. Az olívaolajon alacsony láng fölött, időnként megkavargatva (teflonserpenyő itt is előny) addig sütöm, amíg a hagyma aranyszínűvé nem válik (de nem ég meg!). Ekkor hozzáadom a balzsamecetet, csipet sót, és addig sütöm, amíg az összes nedvesség elillan alóla. Ezzel a hagyma elkészült, tálkába szedem és melegen tartom tálalásig.
A húshoz a lehártyázott, megtisztított szűzpecsenyét fél centi széles, 5 centi hosszú csíkokra vágom. Olívaolajat hevítek, és ebben nagy láng fölött megsütöm a húst, lehetőleg széles teflon serpenyőben, hogy ne párolódjon a saját levében, csak piruljon. Amikor a hús elkezd színt kapni, megy hozzá a finomra felaprított fokhagyma, a csili, fahéj és a méz. Alacsonyabb lángon együtt sütöm még fél percig, majd a hús elkészült, tálkába szedem. Az összeállításnál a tésztába pakoljuk a húst, a hagymát, a tejfölt, bőségesen meglocsoljuk Tabascoval, majd feltekerjük, mint a tortilla tekercseket.
Ízlés szerint kerülhet még bele guacamole, sajt, mondjuk cheddar, zöldsaláta.

Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre:
receptor_index_258x220_1014

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egészséges reggeli

eteltcsakokosan

Szörpöljünk!

eteltcsakokosan

Van mennyiségi korlátozás is?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató