Andrea egyszerre három sütemény receptjét küldte el, amiket keresztfiával, a 13 éves Balázzsal együtt,szoktak elkészíteni.
Kedvenc szelet
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 tojás
- 20 dkg cukor
- 5 dkg margarin
- 2 evőkanál tej
- 2 evőkanál méz
Krém:
- 2 dl tej
- 1 evőkanál gríz
- 15 dkg vaj
- 2 evőkanál kakaó
- 20 dkg porcukor
Gőz fölött jól átmelegítjük a tészta hozzávalóit, majd hozzákeverünk 45 dkg lisztet, és egy csomag sütőport. Az így elkészült tésztából négy egyforma cipót készítünk, kinyújtjuk kb. 2 mm vastag lappá, és zsírozott lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük egyenként a lapokat. A vajat, a cukrot, a kakaót kikeverjük, a grízt a két deci tejben megfőzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a kikevert vajhoz.
Kell még savanykás lekvár. Az elkészült és kihűlt mézes lapokból egyet megkenünk a krém felével, rárakjuk a következő lapot, azt megkenjük lekvárral, újabb lap, krém másik fele, még egy lap, és annak a tetejét megszórjuk porcukorral. Egy napig hűtőben pihentetjük, amíg a tésztája megpuhul.
Gyerekek kedvence
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 kávés kanál szódabikarbóna
- csipet só
- 1-2 evőkanál tejföl
Krém:
- 3 csomag tejszín ízű pudingpor
- 1 evőkanál liszt
- 7 dl tej
- 2 dl tejföl
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk, majd közepes méretű tepsi hátán külön-külön két lapot sütünk belőle. Nyújtáskor könnyen leragad, ezért eléggé lisztezni kell, én még a tepsire is szórtam kevés lisztet, hogy biztos ne ragadjon le sütéskor se.
Ha a lapok kihűltek, a következő krémmel töltjük meg: A három csomag pudingot, és a kanálnyi lisztet egy lábosba összekeverjük, majd a tejjel lassan felöntjük, közben csomómentesre keverve. Feltesszük a tűzre, és sűrű krémmé főzzük. Ha kész, lehúzzük a tűzről, és belekeverjük a tejfölt. Kihűtjük. A margarint a cukorral kikeverjük, majd a kihűlt pudingos krémmel összedolgozzuk. A két lap közé kenjük a krémet, a felső lapot kissé rá is nyomkodjuk. Hamar megpuhul a tészta, utána rögtön szeletelhető.
Mézeskalács őzgerinc
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 5 dkg porcukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 20 dkg méz
- 25 dkg rétesliszt
- 1 mokkás kanál őrölt fahéj
- 1/2 mokkás kanál őrölt szegfűszeg
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd a meglangyosított mézet belefolyatjuk. Fakanállal belekeverjük a lisztet, a fahéjat, és a szegfűszeget. Alaposan kivajazott, lisztezett őzgerincbe töltjük a masszát, majd 200 fokos sütőbe tesszük, de pár perc múlva csökkentjük a hőt 160 fokra, és így sütjük készre. Ne süssük túl, és ahogy megsült, rácsra borítva hagyjuk hűlni.
Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre: