Nem mindegy milyen előkészületek után, mibe kerül a gyermek uzsonnája. Íme 10 élelmiszerbiztonsági jó tanács, amivel elkerülhető az élelmiszer okozta megbetegedés.
- Olyan uzsonnás dobozt és palackot válasszunk, ami könnyen tisztítható és hűthető, nincsenek olyan részei, vagy olyan zugok ahol beragadhatnak az ételmaradékok és megtelepedhetnek a baktériumok.
- Szánjunk rá időt, frissen készítsük el az uzsonnát!
- Az uzsonnás dobozt, uzsonnás zsákot a gyermek tartsa a hátizsákjában, így tovább tartja a hideget, mintha külön kézben vinné.
- Uzsonna készítése előtt alaposan mossunk kezet, tiszta eszközöket használjunk, legyen külön vágódeszka a hozzávalók előkészítéséhez.
- Élelmiszerbiztonsági szempontból biztonságos ételeket válasszunk: péksütemény/kenyér, szendvicsbe jól átsült hússzeletek, felvágott, konzervek, kemény sajtfélék, müzliszeletek.
- A gyümölcsöt, zöldséget alaposan mossuk meg és csepegtessük le mielőtt becsomagolnánk.
- Mindent külön csomagoljunk be: pl. szendvicset szalvétába, majd nejlonzacskóba vagy alufóliába, gyümölcs darabokat vagy olajos magvakat külön dobozba.
- Gyerekeknek érdemes jégakkut, vagy jól behűtött palackot tenni az uzsonnás zacskójába/dobozába, hogy hűvösen tartsa fogyasztásig az élelmiszert.
- A biztonság kedvvért tegyünk a gyermek táskájába higikendőt, vagy kéztisztító gélt, hogy étkezés előtt mindenképpen tisztítsa meg a kezét (ha valamiért netán nincs lehetőség kezet mosni).
- Minden használat után mossuk el az uzsonnás zacskót/dobozt. A maradékot és a csomagoló anyagokat dobjuk ki, mert fertőzést okozhatnak.
Kapcsolódó cikkek:
Kép forrása: inhabitots.com