Ételtcsakokosan

8 élelmiszer-biztonsági jó tanács bevásárláshoz

2013. február 16.
10-tanacs-300x236

1. Írja össze, mire van szüksége, vigyen magával elegendő bevásárlótáskát. Ha mélyhűtött terméket vásárol, ne hagyja otthon a hűtőtáskát sem!10-tanacs-300x236

2. Az alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezze be! Darált húst csak igazán megbízható helyről vásároljon, sőt ha van rá lehetősége, a húst otthon darálja le!

3. Vásárláskor mindig nézze meg a termék jelölését, amin rajta kell lenni legalább a termék megnevezésének, összetételének, előállítójának vagy forgalmazójának, továbbá minőség-megőrzési/fogyaszthatósági idejének is.

4. Ha a mélyhűtött termék csomagolása belül zúzmarás vagy a termék egy tömbbé összefagyott, ne vegye meg, mert valószínűleg felengedett és visszafagyasztott termékről van szó.

5. Ne vásároljon olyan terméket, melynek csomagolása hiányos, nem fedi be az egész terméket vagy melyről gyanítható, hogy eredeti csomagolásából kibontották. Sérült, szennyezett csomagolású készítményt se vásároljon meg!

6. Ellenőrizze a hal frissességét! A „hal a fejétől bűzlik” mondás igaz! A jó, friss halnak kellemes „hínáros” szaga van, húsa érintésre rugalmas, kopoltyúja élénk színű.

10tanacs-300x225

7. Máknál, diónál ügyeljen arra, hogy nincs-e benne szennyezettség, törmelék, molyosodásra utaló jel. Fügénél, és más aszalt gyümölcsnél is figyelje, nem penészes vagy molyos-e. Ilyen gyümölcsöt ne vásároljon!

8. Ha olyan jellegű hiányosságot észlel, amely hatósági intézkedést igényel, forduljon bizalommal a helyileg illetékes élelmiszer-ellenőrző hatósághoz vagy hívja ingyenesen a Nébih 06-80/2 63244 zöld számát!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal biztonságos bevásárlást kíván!

  Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi kell a tökéletes nyaraláshoz?

eteltcsakokosan

Velős csont, steak

eteltcsakokosan

Kérdezz-felelek covid vs élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató