Ételtcsakokosan

Másnaposságról röviden

2015. január 2.
alcohol-428392_1280-1024x680

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak egy-két pohárral. Ha azonban valaki ennél gyakrabban nézeget a pohár fenekére, akkor másnap reggel könnyen előfordulhat, hogy iszonyú fejfájásra ébred, hányingere van, és nagyon szomjas. Adunk néhány tippet, hogy a másnaposság kellemetlenségeit könnyebben elviselje.

alcohol-428392_1280-1024x680

A másnaposság elkerülésének legjobb módja természetesen az, ha egyáltalán nem iszik alkoholt vagy csak mértékkel fogyaszt alkoholos italokat. Ha viszont alkalom adtán többet iszik a kelleténél, beválhatnak a következők:

  • Ne igyon éhgyomorra!
  • Közben igyon vizet is!
  • Nem mindegy, milyen alkoholt fogyaszt!
  • Ne dohányozzon, ha alkoholt iszik!
  • Kerülje a cukrozott alkoholos italokat!

Mi a teendő, ha mégis a másnaposság tüneteivel ébred?

Nem létezik olyan szer, amely segít hamarabb kijózanodni, viszont a kellemetlen tünetek enyhíthetők.

Stilles_Mineralwasser-221x300A fejfájás, a szédülés és a hányinger csillapítására a legjobb, ha reggel sok vizet iszik. A másnapossággal járó szörnyű szomjúságot mindig friss, szénsavmenetes vízzel csillapítsa! A szénsav ingerli a gyomrot. Az ásványi anyagok pótlására megfelelnek a szénsavmentes ásványvizek, és a frissen készített gyümölcslevek is.

A panaszok enyhítésére jót tesz a reggeli, de akinek hányingere van, nehezen tud ilyenkor enni, ezért valami könnyű ételt válasszon, ha az sem megy, akkor igyon teát!

A friss levegő is segíthet, a mozgás több vért pumpál az izmokba, a szervezet vérellátása, a vérkeringés javul, a regenerálódási folyamatok felgyorsulnak. Ha süt a nap, vagy esett a hó, vegyen napszemüveget, mert ilyenkor az erős fény különösen bánthatja a szemet, és fejfájást is okozhat.

Fejfájás ellen

Nem csak este az elalvás megkönnyítésére, hanem reggel is be lehet venni egy szem fájdalomcsillapítót a fejfájás enyhítésére. Nagyon jól megfelelnek erre a célra az acetil-szalicilsav tartalmú fájdalomcsillapítók, mivel más hatóanyagoktól (pl. a paracetamoltól) eltérően ezek nem a májban bomlanak le, amit az alkohol amúgy is megterhelt. Ha hányingere van, jobb, ha nem vesz be fájdalomcsillapítót.

Ha nem akar fájdalomcsillapítót bevenni, de fáj a feje, jó megoldás lehet a borsmentaolaj is, izomlazító hatású, és javítja a fejbőr vérellátást is, és a májat sem terheli meg. Cseppentsen egy-két csepp olajat az ujjaira, a homlokát és a halántékát masszírozza be vele! A hatás kb. 15 perc múlva lesz érezhető. Alkalmazás előtt végezzen bőrpróbát, néhány embernél az illóolajok allergiás reakciót váltanak ki.

Milyen a jó reggeli?

tomato-316743_1280-1024x677A jó reggeli hozzájárul a másnaposság tüneteinek enyhítéséhez. Ha elég erőt érez magában hozzá, akkor reggelizzen baráti körben!

Ideális választás a magas víz- és fehérjetartalmú reggeli.  A kalóriadús ételek is jót tesznek ilyenkor, a szervezet elektrolit-háztartását segítenek helyreállítani. A reggeli mennyiségét mindenki maga szabja meg, attól függően, hogy mennyire érzi rosszul magát.

Sokan nem szeretik, de a másnaposságra jót tesz, ha reggelire ruszlit (pácolt hering hagymával) eszik, ez ugyanis magas ásványi anyag tartalma révén újra egyensúlyba hozza a szervezet ásványi anyag háztartását. Hasonlóan jó hatású az ecetes uborka és a meleg zöldségleves. Egy pohár sós paradicsomlé is remekül beválik!

Az alkoholfogyasztás hatására a vércukorszint enyhén csökken, emiatt másnap reggel fokozódik az étvágy az erős, fűszeres ételek iránt. Ilyenkor reggelire megfelelő választás egy finomságokkal teli szendvics.

Aki a másnaposságot alkohollal akarja enyhíteni, az tévúton jár! Ha pillanatnyilag enyhülnek is a panaszok, az alkohol csak tovább károsítja a májat, és a macskajaj késleltetve, de így is úgyis bekövetkezik.

Hogy alakul ki a másnaposság?

Tipikus tünet a fejfájás, a hányinger, a hányás és a szédülés. Minderre számíthatunk egy átmulatott éjszaka után. Az elfogyasztott alkohol az emésztőrendszeren keresztül a véráramba jut, ami aztán az egész szervezetbe elszállítja.

Ezen az úton jut el az alkohol az agyba is, ahol az idegsejtek közötti információátadást negatívan befolyásolja. Ez észlelési és koncentrálási zavarokhoz, valamint a reakcióképesség csökkenéséhez vezet.

 Az alkohol gátolja a vasopresszin nevű hormont, ami a víz primer vizeletből történő visszanyerését segíti elő. A vasopresszin gátlásával ezért a szervezet vizet veszít, több vizelet ürül, a vér besűrűsödik, ez ingerli az agyhártyát, ami pedig másnap reggel fejfájáshoz vezethet.

A vízzel együtt több ásványi anyag távozik, a mértéktelen alkoholfogyasztás felborítja az ásványi anyagok egyensúlyát. A nagy vízveszteség miatt a szervezetben az alkoholnak mérgező bomlástermékei is kialakulhatnak, így például acet-aldehid.

(Forrás: WEBBeteg – B. M.; Forrás: gesundheit.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Érték, ízlés, minőség

eteltcsakokosan

Le a kilókkal!

eteltcsakokosan

Növényi tejek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató