Ételtcsakokosan

5 élelmiszer-biztonsági jó tanács sütéshez, főzéshez

2013. január 8.
elbizt-jotanacsok-sutesfozes-1024x768

elbizt-jotanacsok-sutesfozes-1024x7681. Munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan mosson kezet! Az ételkészítéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossa el, öblítse le.

Miért?

A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák. Ezek az ételre szennyezett kézzel, eszközzel, vagy nyersanyaggal kerülnek, melyet a gyakori kézmosással, alapos mosogatással megelőzhetünk.

2. A romlandó nyersanyagot mindig hűtve tárolja (+5oC alatt). A hőmérsékletet hűtőhőmérővel ellenőrizze!

Miért?

A hűtés megakadályozza (lassítja) a baktériumok szaporodását. Hűtés nélkül az ételmérgezés veszélye nő, ugyanis a baktériumok a langyos ételben elszaporodhatnak. Ezt előzi meg a hűtés.

3. A nyers húsokat, zöldségeket és tojást minden más élelmiszer-alapanyagtól, különösen a fogyasztásra már kész ételektől elkülönítve tárolja!

Miért?

A nyers húson és a kicsurgó húslében súlyos megbetegedést okozó mikrobák lehetnek, melyek az előkészítés és tárolás során átkerülhetnek a már fogyasztásra kész élelmiszerre. Kórokozó mikroorganizmusok egyéb tisztítatlan nyersanyagokon, különösen a földdel szennyeződött, esetleg szennyvízzel öntözött zöldségféléken, valamint a tojáson is előfordulhatnak.

4. Az ételeket alaposan süsse-főzze, hogy a belsejük is forró legyen (75°C felett). A hőmérséklet ételhőmérővel ellenőrizhető!

Miért?

Az alapos sütés-főzés elpusztítja az egészségre veszélyes kórokozókat. Ehhez szükséges, hogy az étel teljes mennyiségében felforrjon, vagy belső, ún. maghőmérséklete legalább 2 percre elérje a 75°C fokot. Az egész baromfi, nagy darabban hőkezelt húsok, a darált húsból készülő, illetve göngyölt húsok belsejének alapos átforrósodása különös figyelmet igényel.

5. A megmaradt ételt mielőbb hűtse le és tegye hűtőbe. A maradékot fogyasztás előtt mindig forrósítsa át!

Miért?

A készétel szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan! A készételben a baktériumok életben maradhatnak, illetve tárolás közben utólag is szennyeződhet. Az étel felforrósításával a baktériumok, vírusok elpusztíthatók.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Felnőttek folyadékszükséglete

eteltcsakokosan

Őseink eledele – mit ettek eleink?

eteltcsakokosan

Szőrösen is finoman

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató