Ételtcsakokosan

A krumpli ideje

2016. szeptember 30.

Egyre több helyen hallani a burgonya- és almaárusok hangosbeszélőjét, a piac is megtelt az őszi burgonyafajtákkal. Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot a vásárláshoz és tároláshoz.

A burgonya (Solanum tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, grulya, földialma, svábtök vagy pityóka (Erdélyben). A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény. Keményítőben gazdag gumójáért (botanikailag módosult szár) termesztik világszerte, egyébként minden része mérgező. Peru és Chile hegyvidékén őshonos, az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető.

Vásárlás

potato-1529747_640A burgonyát előre csomagolva (fóliában vagy hálóban, 3-10kg-os kiszerelésben) és ömlesztve is árulják. Élelmiszerlánc-biztonság szempontjából ezek a termékek a legbiztonságosabbak, mivel nyomon követhetőségük biztosított, és a beteg gumók által beindított fertőzések is könnyen eltávolíthatóak. A csomagolás maga pedig megfelelően tudja tájékoztatni a vásárlókat.

Kis mennyiség vásárlása esetén a legkönnyebb dolgunk akkor van, amikor mi magunk válogathatjuk ki az üzletben, vagy a piacon, megfoghatjuk, alaposan megnézhetjük a gumókat. Így csak annyi gumót kell cipelni egyszerre, amit fel is fogunk dolgozni egyből. Gyakran találkozni olyan lédig árukészlettel boltokban, ahol laikus szemmel is látható, hogy nem azonos fajtájú gumókat öntöttek egybe. Ez az a hely, ahonnan nem szabad burgonyát vásárolni, mert nemhogy kevert a tétel (tehát más-más főzési típusú burgonya is lehet benne), hanem feltételezhetően a kiszerelt egységekből a rothadó gumók „szomszédait” is beleöntik az ilyen ládákba. Azért, hogy minél kevesebb burgonya kerüljön a készletről selejtbe, állati takarmányozásra, hajlandóak egyes üzletek megtéveszteni még a vásárlókat is.

Az érett gumók héja parás, nem foszlik és ruganyosan kemény. Az egészséges burgonya semmiképp sem büdös, legföljebb földszagú, de mosott gumók esetén ez a szag sem szabad, hogy intenzív legyen. Maga a gumó sértetlen kell, hogy legyen, a sérült gumók nem tekinthetőek jó minőségű burgonyának, de állatok takarmányozására még felhasználható.

Az újburgonya héja nem parás még, hanem pergamenszerűen foszlik a gumók felületéről, akár ujjbeggyel is ledörzsölhető. Amelyiknek nem foszlik a héja a gumónak, az már nem újburgonya és nem érdemli meg a magas árát, amit az amúgy kiváló élvezeti értékű, legkorábban a polcokra kerülő újburgonya megér. Nyár elején gyakran látni ilyen „újburgonyákat” a zöldséges pultokon, aminek megvásárlásával arany áron moslékot vehetünk.

Út szélén, mozgó árustól nem ajánlott vásárolni. Gyakran ellenőrizetlen eredetű burgonyát értékesítenek az ilyen helyeken. Máshol megmarad takarmány burgonyát, karantén károsító miatt a forgalmazástól eltiltott tételeket is vásárolhatunk így. Az ilyen gumók rendkívül magas növény-egészségügyi kockázatot rejtenek magukban, ami a gumók héján keresztül, és gumók elültetésekor okozhat felbecsülhetetlen károkat és zárhat ki teljes régiókat a burgonyatermesztésből évekre.

A burgonya nyomon-követhetősége a számlánál kezdődik. Amennyiben a burgonyavásárlásunkról nem kapunk számlát az útszéli, vagy mozgó árusítótól, akkor biztosak lehetünk, hogy illegális eredetű burgonyát vettünk, amivel nemcsak a feketegazdaságot támogatjuk, de a tisztességes gazdálkodókat hozzuk versenyhátrányba és tesszük ki őket fölöslegesen növény-egészségügyi kockázatnak. Nagyobb mennyiség vásárlása esetén a reklamációs jogunknak is búcsút inthetünk számla nélkül.

Tárolás

potato-1487979_640Amennyiben (raschel) hálós burgonyát veszünk az üzletben vagy mozgó árustól, a hosszabb tárolás előtt nézzük át a szemeket, hogy beindult-e már a csírázás. Fontos, hogy a gumók között ne legyen vágott, penészes, rothadt, mert ezek a szomszédjukban levőket is megfertőzik. Olykor előfordul, hogy a zsák közepén apró gumók húzódnak meg; a gumók lehetőleg azonos méretűek, közepes nagyságúak legyenek (30-50mm átmérőjűek).

A burgonya tárolására 10-12°C fokos helyiség a legalkalmasabb. Ilyen a pince, de, ha ez nem áll rendelkezésre, akkor néhány hétig el lehet tartani a burgonyát a szabadban is, letakarva a nap és az eső és pára elől. Ha jönnek a fagyok, a burgonyát védett helyre kell menekíteni.

Fontos, hogy napfénytől védett és száraz levegőjű helyet válasszunk, ne kezdjen el csírázni a gumó. A kicsírázott burgonyának már nem jó az állaga és az íze. Nem szabad elfelejteni, hogy a burgonya gumója élő anyag, nemcsak hidegre, sötétre, de levegőre is szüksége van a téli álmához.

Hálós tárolás esetén érdemes a tél során többször ránézni a gumókra, mert ha megindul a csírázás, akkor a hálós zsák megrázásával a rügyek letörhetőek és a gumók élettartama meghosszabbítható.

Fény hatására a gumók elkezdenek zöldülni, és szolanin alkaloidát termelni, hogy „megvédje” magát. A szolanin nagyobb mennyiségben mérgező, ezért indokolt elkerülni a gumók zöldülését és elkészítés előtt minden zöld részt eltávolítani a gumókról, akár többszöri hámozással.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Amit a pálinkáról mindenkinek tudni kell….

eteltcsakokosan

Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye

eteltcsakokosan

Paradicsom, tészta, szószok

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató