Ételtcsakokosan

14 tipp az élelmiszerpazarlás ellen

2015. május 21.
15951717452_db57fddd28_z-400x266

Mai világunkban hihetetlen mértéket öltött az élelmiszerek pazarlása, odafigyeléssel és pár egyszerű lépéssel otthonunkban csökkenthetjük a kidobott ételek, élelmiszerek mennyiségét.

15951717452_db57fddd28_z-400x266

 1. Csak azt, és olyan mennyiségben vegyük meg, amire szükségünk van!
 2. Vásároljunk gyakrabban! Kevesebb fölösleges dolgot vásárolsz, ha sűrűn jársz a boltba.
 3. Készíts bevásárló listát! Így nem fogsz a hangulatodtól (vagy aktuális éhségedtől) függően vásárolni, hanem csak a szükséges hozzávalókat veszed meg.
 4. Léteznek már olyan applikációk is, amelyek a recept alapján összeállítják a bevásárló listát.
 5. A fagyasztott zöldségekből és gyümölcsökből – mivel a nyersen fagyasztott alapanyagok sokáig elállnak – csak a szükséges mennyiséget használjuk fel a főzés során, így nem keletkezik felesleg.
 6. Szükségünk van-e az akciós nagyobb kiszerelésre? Mielőtt megvennénk az akciós mennyiséget, gondoljuk át, hogy valóban el tudjuk-e fogyasztani mindet, legyen az romlandó élelmiszer, vagy zöldség, gyümölcs.
 7. Okos tárolás – legyünk vele tisztában, mit kell tárolni a hűtőben, a mélyhűtőben és a kamrában, mely élelmiszerek igényelnek hűtést, hogy tovább elálljanak.
 8. Kis adagokban felhasználandó alapanyagokat-, ízesítőket  –  pl. maradék bort, fűszereket olajjal – fagyasszunk kockatartóban, így felhasználásnál megfelelő mennyiségeket kapunk.
 9. A kamrában megfelelően legyen minden elrendezve! Tipp: az újonnan vásárolt élelmiszerek kerülhetnek hátra, a régebbiek előre, így biztosan minden időben fog elfogyni és nem kell kidobni.
 10. Egyetlen rothadt darab tönkreteszi az egész tételt! Alma, krumpli, hagyma, bogyós gyümölcsök esetében egy romlott darab a többit is ehetetlenné teheti, ezért mindig ellenőrizzük, válogassuk át, mielőtt eltesszük.
 11. A zöldségnek és a gyümölcsnek minden ehető részét használjuk fel!
 12. Ha étteremben eszünk, becsomagoltathatjuk és hazavihetjük a maradékot!
 13. Megfelelő körültekintéssel sok maradék ételt adhatunk házi kedvenceinknek, így biztosan nem végzi a szemetesben a maradék. Előtte kérjük ki állatorvos tanácsát, mit adhatunk oda és mit nem.
 14. Komposztáljunk! Ha már semelyik fenti ötlet nem menti meg az élelmiszert, akkor komposztáljuk, hogy termőföldként tudjuk újrahasznosítani.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Újrahasznosítható bevásárló zacskók tisztítása

eteltcsakokosan

Mit és hogyan tárolunk a kamrában?

eteltcsakokosan

10 dolog, amit az articsókáról tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató