Az egyik legegyszerűbb és legjobban variálható étel a francia eredetű quiche (ejtsd: kis), ami egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött pite.
Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg átszitált liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 1 nagy csipet só
- 4 ek jéghideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 nagy fej vöröshagyma vagy egy csokor újhagyma
- 10 dkg bacon
- 1 üveg zöldbab
- 2 tojás
- 1 kis dobozos tejföl
- 2 dl tejszín
- trappista sajt
- só, bors
Elkészítése
Először a tésztát készítjük el. Az átszitált liszttel elkeverjük a sót, majd a hideg vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és a jéghideg vizet, és összegyúrjuk a tésztát. A tésztát legalább félórára hűtőbe tesszük.
Közben kivajazzuk a piteformát, és elkészítjük a tölteléket. A hagymát megpucoljuk, megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük. A felforrósított olajban párolni kezdjük. A bacont csíkokra vágjuk, és a hagymához adjuk. Amikor már jónak gondoljuk, hozzáadjuk a lecsepegtetett zöldbabot és néhány perc alatt összesütjük őket, közben pedig sóval, borssal ízesítjük.
A tojásokat, a tejfölt és a tejszínt egy edényben jól összekeverjük, szintén sóval, borssal ízesítjük.
A tésztát kinyújtjuk, (fontos, hogy nagyobb méretűre, mint maga a forma) majd a formába rakjuk. Villával szurkáljuk meg, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta. Előmelegített, 180 °C-os sütőben 10 perc alatt elősütjük. Ezt követően kivesszük a tésztát a sütőből, beletesszük a zöldbabos tölteléket, ráöntjük a tojásos öntetet, és a bőségesen megszórjuk reszelt sajttal. 40-45 perc alatt készre sütjük. Langyosan és hidegen is nagyon finom.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
- A baconhöz és a hagymához külön vágódeszkát használjunk.
- A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
- A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
- A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
Kép forrása: http://indulgy.com/