Ételtcsakokosan

Zöldbabos quiche

2015. június 1.

Az egyik legegyszerűbb és legjobban variálható étel a francia eredetű quiche (ejtsd: kis), ami egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött pite.

Hozzávalók

78320480989217217bcoigxwDc

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg átszitált liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 1 nagy csipet só
  • 4 ek jéghideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 nagy fej vöröshagyma vagy egy csokor újhagyma
  • 10 dkg bacon
  • 1 üveg zöldbab
  • 2 tojás
  • 1 kis dobozos tejföl
  • 2 dl tejszín
  • trappista sajt
  • só, bors

Elkészítése

Először a tésztát készítjük el. Az átszitált liszttel elkeverjük a sót, majd a hideg vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és a jéghideg vizet, és összegyúrjuk a tésztát. A tésztát legalább félórára hűtőbe tesszük.

Közben kivajazzuk a piteformát, és elkészítjük a tölteléket. A hagymát megpucoljuk, megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük. A felforrósított olajban párolni kezdjük. A bacont csíkokra vágjuk, és a hagymához adjuk. Amikor már jónak gondoljuk, hozzáadjuk a lecsepegtetett zöldbabot és néhány perc alatt összesütjük őket, közben pedig sóval, borssal ízesítjük.

A tojásokat, a tejfölt és a tejszínt egy edényben jól összekeverjük, szintén sóval, borssal ízesítjük.

A tésztát kinyújtjuk, (fontos, hogy nagyobb méretűre, mint maga a forma) majd a formába rakjuk. Villával szurkáljuk meg, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta. Előmelegített, 180 °C-os sütőben 10 perc alatt elősütjük. Ezt követően kivesszük a tésztát a sütőből, beletesszük a zöldbabos tölteléket, ráöntjük a tojásos öntetet, és a bőségesen megszórjuk reszelt sajttal. 40-45 perc alatt készre sütjük. Langyosan és hidegen is nagyon finom.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
  • A baconhöz és a hagymához külön vágódeszkát használjunk.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!

 
Kép forrása: http://indulgy.com/

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Melyik krumpli mire jó?

eteltcsakokosan

Készíts szörpöt akácvirágból

szucseva

Ne dobd ki a kávézaccot!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató