Ételtcsakokosan

Zöld házban, fekete lovak piros szénát esznek

2015. július 30.

A helyes válasz a dinnye! Benne vagyunk a dinnyeszezon közepében, ezért adunk néhány vásárlási, feldolgozási és a tárolási tippet.

dinnyĂ©kA terméknek megfelelően érettnek, tisztának, illetve megfelelő módon tisztítottnak kell lennie. A dinnye értékesítése során darabolás csak abban az esetben végezhető, ha rendelkezésre áll olyan eszköz, amely ivóvíz minőségű víz biztosításával alkalmas a vágó eszközök, valamint a dinnye felületének tisztántartására, továbbá megfelelő csomagolás a darabolt termék lefedésére. Dinnyét lékelni csak abban az esetben lehet, ha a szükséges eszközök tisztításához és fertőtlenítéséhez, valamint a kézmosáshoz szükséges feltételek rendelkezésre állnak. Ha úgy látjuk, hogy erre nem adottak a feltételek, inkább válasszunk egy kisebb, de egész dinnyét.

Finom dinnyét vásárolni nem egyszerű feladat, de vannak fogások, amelyek támpontot adhatnak.

Görögdinnye:

A görögdinnye nem utóérő, ezért nem mindegy mikor kerül leszedésre. Választáskor a következőkre figyeljünk. Héja legyen sötétzöld és fényes. Ha oldalról megkocogtatjuk, kongó hangot kell hallanunk. Árulkodó lehet a kocsánya is. A túlérett dinnye héja a kocsányával ellentétes végén megpuhulhat. A szabadföldön beérett görögdinnye onnan ismerhető fel, hogy földdel érintkező részén található egy sárga folt.

Sárgadinnye:

A görögdinnyével szemben a sárgadinnye utóérő. Az érett sárgadinnye kellemes illatú és a szárvégződésénél apró repedéseket láthatunk. Sérült, megnyomódott, vizenyős héjú dinnyét semmiképp se vásároljunk meg.

Tárolás és fogyasztás

Az egész dinnyét nem muszáj hűtőben tárolni, ha van lehetőségünk vigyük le a hűvös pincébe, ahol pár napig eláll.

A dinnye a földön terem, ezért sokféle kórokozó megtelepedhet rajta. Éppen ezért fogyasztás előtt minden esetben mossuk le, majd töröljük szárazra a héját, különben a késsel könnyen bevihetjük a baktériumokat. Legjobb, ha a törléshez papírtörlőt használunk. A tisztítás után mossuk meg a kezünket. Ha erősebben szennyezett a héj, akkor mielőtt vízzel lemosnánk, használjunk zöldségkefét.

A felvágott dinnyét, ha nem fogyasztjuk el azonnal, akkor fedjük le, és egy tányéron, vagy tálcán tegyük be a hűtőbe. A felvágott sárgadinnyét is hűtőszekrényben kell tárolni, távolítsuk el magházat (tovább lesz eltarthatóbb), majd fedjük le. Bármelyik dinnyéről is legyen szó, 1-2 napon belül el kell fogyasztani.

Ötletek elkészítésre:

Kép forrása: www.visitmuscatine.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Karantén kutatást indít a Nébih

eteltcsakokosan

Vajon régi vagy nem?…

eteltcsakokosan

Növényi tejek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató