A helyes válasz a dinnye! Benne vagyunk a dinnyeszezon közepében, ezért adunk néhány vásárlási, feldolgozási és a tárolási tippet.
A terméknek megfelelően érettnek, tisztának, illetve megfelelő módon tisztítottnak kell lennie. A dinnye értékesítése során darabolás csak abban az esetben végezhető, ha rendelkezésre áll olyan eszköz, amely ivóvíz minőségű víz biztosításával alkalmas a vágó eszközök, valamint a dinnye felületének tisztántartására, továbbá megfelelő csomagolás a darabolt termék lefedésére. Dinnyét lékelni csak abban az esetben lehet, ha a szükséges eszközök tisztításához és fertőtlenítéséhez, valamint a kézmosáshoz szükséges feltételek rendelkezésre állnak. Ha úgy látjuk, hogy erre nem adottak a feltételek, inkább válasszunk egy kisebb, de egész dinnyét.
Finom dinnyét vásárolni nem egyszerű feladat, de vannak fogások, amelyek támpontot adhatnak.
Görögdinnye:
A görögdinnye nem utóérő, ezért nem mindegy mikor kerül leszedésre. Választáskor a következőkre figyeljünk. Héja legyen sötétzöld és fényes. Ha oldalról megkocogtatjuk, kongó hangot kell hallanunk. Árulkodó lehet a kocsánya is. A túlérett dinnye héja a kocsányával ellentétes végén megpuhulhat. A szabadföldön beérett görögdinnye onnan ismerhető fel, hogy földdel érintkező részén található egy sárga folt.
Sárgadinnye:
A görögdinnyével szemben a sárgadinnye utóérő. Az érett sárgadinnye kellemes illatú és a szárvégződésénél apró repedéseket láthatunk. Sérült, megnyomódott, vizenyős héjú dinnyét semmiképp se vásároljunk meg.
Tárolás és fogyasztás
Az egész dinnyét nem muszáj hűtőben tárolni, ha van lehetőségünk vigyük le a hűvös pincébe, ahol pár napig eláll.
A dinnye a földön terem, ezért sokféle kórokozó megtelepedhet rajta. Éppen ezért fogyasztás előtt minden esetben mossuk le, majd töröljük szárazra a héját, különben a késsel könnyen bevihetjük a baktériumokat. Legjobb, ha a törléshez papírtörlőt használunk. A tisztítás után mossuk meg a kezünket. Ha erősebben szennyezett a héj, akkor mielőtt vízzel lemosnánk, használjunk zöldségkefét.
A felvágott dinnyét, ha nem fogyasztjuk el azonnal, akkor fedjük le, és egy tányéron, vagy tálcán tegyük be a hűtőbe. A felvágott sárgadinnyét is hűtőszekrényben kell tárolni, távolítsuk el magházat (tovább lesz eltarthatóbb), majd fedjük le. Bármelyik dinnyéről is legyen szó, 1-2 napon belül el kell fogyasztani.
Ötletek elkészítésre:
- Dinnyekása
- Dinnyegombócok
- Sárgadinnye krémleves
Kép forrása: www.visitmuscatine.com