Ételtcsakokosan

A hűvösebb idő beköszöntével és a tél közeledtével hajlamosabbak vagyunk étrendünkben csökkenteni a zöldségek, gyümölcsök mennyiségét. Ilyenkor azonban különösen fontos a vitaminok fokozott bevitele, hiszen nyáron keletkezett vitaminraktáraink hamar kiürülnek a hideg hónapok alatt, így szervezetünk védtelenebb a kórokozókkal szemben.

A téli vitaminpótlásban jelentős szerepet kapnak a citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, grépfrút, klementin – magmentes mandarin, pomeló), valamint a banán és a kivi is, az ún. „téli gyümölcsök”. A citrusfélék közül ezúttal a kesernyés íze miatt sokak által kevésbé kedvelt grépfrútot mutatjuk be, ugyanis igen magas a C-vitamin-tartalma.

A nagy mennyiségű C-vitamin miatt a citrusfélék és így a grépfrút fogyasztása is erősíti immunrendszerünket,továbbá csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a stroke és a rák kialakulásának kockázatát, emellett pedig tartalmaz nagyobb mennyiségben A- és B-vitaminokat, valamint káliumot is.

A grépfrút rokonságban áll a citrommal, naranccsal és a pomelóval. A gyümölcshús színe alapján beszélhetünk fehér és piros húsú grépfrútról.

Ezt a fán, szőlőfürtszerűen termő gyümölcsöt a 18. században fedezték fel Barbadoson, s a 19. században ültették először Floridában, mely ma is a legnagyobb termelője. A grépfrútgyümölcs színe is utal rá, hogy a C-vitamin mellett egyéb antioxidáns hatású anyagokat is tartalmaz, mint például a karotinoidok közé tartozó likopint, mely antitumor-aktivitással rendelkezik, segít semlegesíteni a reaktív oxigéngyököket. A diétázni vágyók körében magas rosttartalma és alacsony kalóriatartalma miatt közkedvelt. Kesernyés íze csökkenti az ember étvágyát, a benne található pektinrostok pedig csökkentik a szervezet koleszterinszintjét.

További hasznos anyagokat is tartalmaz (flavonoidokat és fitonutrienteket), melyek révén elősegíti az egészséges veseműködést, csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, elősegíti a rákos prosztatasejtek DNS-ének regenerálódását is.  

A jó grépfrútnak nem kell, hogy tökéletes legyen a színe, sőt a héjon lévő elszíneződések, karcolások sem befolyásolják az ízének vagy állagának minőségét. Ellenben ha a szár csatlakozásánál, illetve a héjon máshol lágy, benyomható részek jelennek meg, ez a romlás jelének tekinthető. Az íze ilyenkor kevésbé zamatos és keserűbb, mint általában, ezért nem javasoljuk a megvásárlását. A megfelelő minőségű gyümölcs kemény, ugyanakkor enyhe nyomásra rugalmas. Emellett szobahőmérsékleten zamatos illatú, ami a hűtőben tárolással eltűnhet. Ha a megvásárlást követő 1 héten belül elfogyasztjuk, akkor az ép gyümölcsöt tárolhatjuk szobahőmérsékleten, de ha később szeretnénk elfogyasztani, akkor hűtőszekrényben 2-3 hétig tartható el.

Nemcsak a citrusfélék húsát fogyasztjuk, de néhányuk héját is felhasználjuk sütéshez-főzéshez. Ezek a gyümölcsök távoli termőhelyekről (Dél-Európa, Közel-Kelet, Kína) érkeznek. Hogy a hosszú (2-3 nap vagy több hét) szállítás során ne romoljanak meg, a szállítást megelőzően felületkezelést végeznek rajtuk: külsejüket kiszáradást gátló viaszvédőréteggel (amely lehet mesterséges vagy természetes, méhviasz alapú), illetve gombaölő-szerrel (engedélyezett szerek pl.: ortofenilfenol, imazalil, tiabendazol) vonják be, hogy megakadályozzák a penészedésüket és megromlásukat.

Fontos tudni, hogy a Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héját biztosan viasszal látják el. Azt, hogy a gyümölcsöt emellett növényvédő szerrel is kezelték, a termék címkéjén, az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton, molinón – még a lédig (ömlesztve árult) gyümölcsök esetében is – fel kell tüntetni! Abban az esetben, ha a növényvédő szer a héj illóolajához kötődik, így a viaszbevonás miatt már nem lesz lemosható, a héj fogyasztásra alkalmatlannak minősül, amit jelezni kell. Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, legjobb, ha elővigyázatosságból a héjat nem fogyasztjuk el. Ha mégis szeretnénk citrushéjat használni a süteményeinkhez, vegyünk kandírozott termékeket, mert ezek kizárólag felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek. Ám ezúttal is ellenőrizzük a címkét, hogy meggyőződjünk a termék gombaölőszer-mentességéről!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Növényi tejek

eteltcsakokosan

Pitetitok

eteltcsakokosan

Milyen előírásoknak kell megfelelni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató