Ételtcsakokosan

Útmutató kettős minőséghez

2022. május 27.

Mintegy nyolchónapnyi folyamatos, konstruktív párbeszédet követően elkészült az Útmutató az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához.

A kulcsfontosságú kiadvány összeállításához a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) széles körű iparági és kereskedelmi egyeztetéseket folytatott, ezáltal is biztosítva, hogy a dokumentumban minden érintett szempontjai érvényesülhessenek és releváns segítséget nyújtson számukra.

A Nébih 2018 és 2021 között – az Európai Unió fogyasztóvédelmi projektje részeként – mintegy 120, Magyarországon, Németországban és Ausztriában kapható termék (39 termékpár, 78 terméktrió) összehasonlítását végezte el. A projekt egyik fő célja az élelmiszerek kettős minőségének, mint jelenségnek a kutatása volt, azaz, hogy milyen gyakoriak a különbségek és melyek az eltérések lehetséges okai.

A projekt tapasztalatait is feldolgozva az útmutatót összeállító munkacsoport olyan egyértelmű megállapítások rögzítésére törekedett, mellyel a kettős minőség ténye kizárható, ezáltal elkerülhető a vásárló megtévesztése. A tájékoztató további célja, hogy segítséget nyújtson az ipar, a forgalmazók és a hatóság szakembereinek a kettős minőség jelenség azonosításában és kezelésében, valamint az élelmiszerekre vonatkozó hazai előírások kapcsán értelmezési segédletet nyújtson a felelős élelmiszeripari vállalkozások számára.

Az útmutató a szabályozási előzmények és az irányadó jogszabályok ismertetésén túl elsősorban gyakorlatias, kézzelfogható segítséget kíván nyújtani az élelmiszer-vállalkozásoknak az előírásoknak való megfeleléshez. Épp ezért a fogalom-magyarázatok és példaesetek mellett bemutatja a hatósági vizsgálatok lehetséges főbb szempontjait is, ugyanakkor nem részletezi a hatósági eljárás teljes folyamatát.

A Nébih kiemelten fontos és folyamatos feladatként tekint az útmutató naprakészen tartására és szükség szerinti revíziójára. Erre elsősorban a szabályozási környezet esetleges változásai, a hatósági tapasztalatok, továbbá az élelmiszeripari vállalkozások konstruktív visszajelzései alapján lehet majd szükség a jövőben.

Az útmutató kidolgozásában közreműködtek a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége, a Magyar Márkaszövetség, az SGS Hungária Kft., az Országos Kereskedelmi Szövetség, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, valamint a Magyar Energiaital Szövetség által delegált szakértők.

Kapcsolódó jogszabályok:
az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (Éltv.)
a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.)

Kapcsolódó tartalmak


Kívül belül szépít az uborka

Az uborka levelét, termését és gyökerét már régóta hasznosítják az ismert jótékony hatásai miatt. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, főként foszfor, kálium, magnézium, nátrium és vastartalma jelentős, ezen kívül sokféle vitamint is tartalmaz.
Tovább olvasom

Páratlan páros – cseresznye és meggy

Május és június nem telhet el anélkül, hogy cseresznye és meggy ne kerüljön az asztalunkra. A piacon és a kertekben nagyon sokféle fajtával találkozhatunk és nem is mindig könnyű eldönteni elsőre, hogy melyikkel van dolgunk, különösen akkor, ha a cseresznye és a meggy vérvonala keveredik.
Tovább olvasom

Related posts

Nem elég kivágni a penészes részt!

eteltcsakokosan

Őseink eledele – mit ettek eleink?

eteltcsakokosan

Mindent a maga idejében!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató