Ételtcsakokosan

Unod a banánt? Csavarj rajta egyet!

2014. február 7.

Szerencsés esetben rengeteg déligyümölcs fordul meg telenként a konyhánkban. Ezek nagyon jók nasinak is, és vitaminpótlásra is szolgálnak!
gyümölcssaliNálunk is mindennapos a banán, narancs, mandarin, kivi és most egy óriási ananászt is vettem Pannus kívánságára! Kivételesen nem jártam úgy, mint általában: „Anya, úgy megkívántam ezt!”, majd én fogyasztom el azt a valamit, mert a kívánat elmúlt, kidobni meg ugye nem szeretném!
Az ananász elfogyott, veszek máskor is! 🙂
De van az úgy, hogy az ember lánya, na meg a családja nem eszi már olyan lelkesen a gyümölcsöket. Ilyenkor kell kitalálni valamit azért, hogy az áru meg ne romoljon, és a család is vitaminhoz jusson
Az egyik legegyszerűbb tipp: készítsünk a turmixot! Fogyókúrázóknak vízzel, ínyenceknek tejjel ajánlom. Például: 1 banán, 3 dl tej, egy kis xillit és fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék. Aztán jöhet a pörgés! Turmixold össze és élvezd az édes ízeket!
Persze ez működik kivivel is, mondjuk kókuszreszelékkel megbolondítva.
Aztán még mindig lehet gyümölcslevet készíteni, reggeli indítónak – ez nem nagy ügy, de nagyon finom!
No és ne hagyjuk ki a salátákat sem! Én nagy saláta párti vagyok, bár bevallom, a zöldségeket jobban kedvelem a gyümölcsöknél. Megosztok veletek két nagyon ötletes és finom salátareceptet, amely gyorsan elkészíthető, és garantáltan mehet bele gyümölcs is 🙂
Az első egy szárzelleres sali citrusokkal és olívával:
Hozzávalók: 20 dkg zellerszár, 20 dkg narancsfilé, 20 dkg kockázott ananász, 10 dkg olívabogyó. Fűszerként 1 ek. mentalevél, zöldcitrom-lé, só, olívaolaj, ½ fej lilahagyma
A zellerszárat alaposan megmossuk, vékonyra szeljük. A narancsból csak a húsát használjuk fel, vagyis a héjára és a kis fehér hártyákra sem lesz most szükség. Összekeverjük a zellert, a narancsot, az ananászkockákat, a lilahagymát és az olívabogyókat, majd sózzuk, mentalevelet aprítunk rá, meglocsoljuk olívaolajjal és egy kisebb zöldcitrom levével. Tálalj mellé fejenként egy kornspitzet vagy bagettet. Utóbbiak enyhén megsütve, parmezánnal megszórva, majd egy kis fokhagymás olajjal meglocsolva kitűnő párt alkotnak a salival!
Egy másik ötlet a vegyes salátás grépfrút sali:
Hozzávalók: kedvedre válassz jégsalit, cikóriát, endíviát, sőt keverd ezeket, 2 db grépfrút, 8-10 szem aszalt szilva
Az öntethez: ½ dl grépfrútlé, 1 tk. mustár, 1 dl olívaolaj, ½ kk. áttört fokhagymagerezd, só, bors
A salátákat alaposan megmossuk, megszárítjuk, majd csíkokra vágjuk. A grépfrútból csak a gyümölcshúst használjuk fel, ezt kockára vágva adjuk hozzá a salihoz a szilvákkal együtt. Az öntet alkotóelemeit összekeverjük, nyakon öntjük vele a salit, majd az előző receptben javasolt pirított bagettel elfogyasztjuk. Hú ez nagyon finom 🙂
Kép forrás: Marisa DeMeglio
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mik azok a szuperételek?

eteltcsakokosan

Kenyértartót, de milyet?

szucseva

10 dolog… Amit a dióról tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató