Ételtcsakokosan

Ünnepi ebéd biztonságosan

2016. március 18.
felkiáltójel_asztal

Élelmiszer eredetű megbetegedések elkerülése érdekében legyünk óvatosak az ételkészítés minden fázisában, kiemelten fontos ünnepi ebédek alkalmával így eljárnunk.

felkiáltójel_asztal

1. Már bevásárlásnál különítsük el az élelmiszereket

Részletesen: Elkülönítés – előzzük meg a keresztszennyeződést

2. A hús legyen jól átsütve

 Ellenőrizzük, hogy a hús átsült-e.

  • A legvastagabb résznél beleszúrunk, belevágunk a húsba, és ha rózsaszín, akkor még sütni kell. Akkor jó, ha a szivárgó  lé átlátszó.
  • Érdemes maghőmérőt használni, a hús belül is érje el a 75°C fokot.

Részletesen: Minden amit az ételhőmérőről tudni kell

3. Az ételmaradékokat hűtsük le

Eleve rögtön tegyük hűtőbe a maradékokat, ha 1-2 napon belül elfogyasztjuk, ha több időre szeretnénk félretenni a maradékot, akkor rögtön fagyasszuk le, lehetőleg kis adagokban bedobozolva.

4. A lefagyasztott ételek felengedése is legyen biztonságos

Három biztonságos módja van a fagyasztott készételek olvasztásának: egy éjszakán át a hűtőszekrényben hagyjuk felengedni, vagy felhasználás előtt mikrohullámú sütőben olvasztó funkciót használva olvasszunk.

A felengedett ételt 24 órán belül fogyasszuk el és ne fagyasszuk vissza!

Részletesen: Az olvasztás szabályai 

5. Tiszta kéz, tiszta környezet

Minden esetben alaposan – meleg vízzel, szappannal – megmosott kézzel álljunk neki a főzésnek. Mindig mossunk kezet, ha például a konyhai szemetest használtuk vagy ha tüsszentettünk, orrot fújtunk. A konyhapult, a vágódeszka, az edények és eszközök is legyenek tiszták.

Részletesen: Kézmosás minenek előtt

6. Kerüljük el a keresztszennyeződést

Külön kést és vágódeszkát használjunk a nyers húsok feldolgozásakor, véletlenül se keverjük, mert a a nyers húsok feldolgozása során szennyeződött deszkán megtalálható mikroorganizmusok a fogyasztásra szánt zöldségekre kerülve megbetegedést okozhatnak.

Részletesen: Mi is az a keresztszennyeződés és hogyan kerülhetjük el 

7. Figyeljünk a zöldségekre is

Ne csak a húsokra figyeljünk, hanem a zöldségekre is, alaposan mossuk meg és hámozzuk meg, főleg a földdel érintkező zöldségeket pl. cékla, burgonya, répa és fehér répa. Aprítás előtt is mossunk meg mindet!

Gyümölcsök esetében főleg a citrusokra és a banánra figyeljünk, alaposan mossuk meg a felületüket, mielőtt bármit is készítünk belőle.

Részletesen: Fokozottan vigyázzunk a citrusfélék héjával, Banán héja 

Összegezve a szabályok röviden:

  • Főzést megelőzően tisztítsuk meg a munkafelületeket és mosogatás után a mosogatómedencét is.
  • Különös figyelemmel bánjunk a húsokkal és a zöldségekkel

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ne kísérletezz a gombákkal!

eteltcsakokosan

Brazil ételek itthon is

eteltcsakokosan

Fortélyok a házi tésztakészítéshez

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató