Élelmiszer eredetű megbetegedések elkerülése érdekében legyünk óvatosak az ételkészítés minden fázisában, kiemelten fontos ünnepi ebédek alkalmával így eljárnunk.
1. Már bevásárlásnál különítsük el az élelmiszereket
Részletesen: Elkülönítés – előzzük meg a keresztszennyeződést
2. A hús legyen jól átsütve
Ellenőrizzük, hogy a hús átsült-e.
- A legvastagabb résznél beleszúrunk, belevágunk a húsba, és ha rózsaszín, akkor még sütni kell. Akkor jó, ha a szivárgó lé átlátszó.
- Érdemes maghőmérőt használni, a hús belül is érje el a 75°C fokot.
Részletesen: Minden amit az ételhőmérőről tudni kell
3. Az ételmaradékokat hűtsük le
Eleve rögtön tegyük hűtőbe a maradékokat, ha 1-2 napon belül elfogyasztjuk, ha több időre szeretnénk félretenni a maradékot, akkor rögtön fagyasszuk le, lehetőleg kis adagokban bedobozolva.
4. A lefagyasztott ételek felengedése is legyen biztonságos
Három biztonságos módja van a fagyasztott készételek olvasztásának: egy éjszakán át a hűtőszekrényben hagyjuk felengedni, vagy felhasználás előtt mikrohullámú sütőben olvasztó funkciót használva olvasszunk.
A felengedett ételt 24 órán belül fogyasszuk el és ne fagyasszuk vissza!
Részletesen: Az olvasztás szabályai
5. Tiszta kéz, tiszta környezet
Minden esetben alaposan – meleg vízzel, szappannal – megmosott kézzel álljunk neki a főzésnek. Mindig mossunk kezet, ha például a konyhai szemetest használtuk vagy ha tüsszentettünk, orrot fújtunk. A konyhapult, a vágódeszka, az edények és eszközök is legyenek tiszták.
Részletesen: Kézmosás minenek előtt
6. Kerüljük el a keresztszennyeződést
Külön kést és vágódeszkát használjunk a nyers húsok feldolgozásakor, véletlenül se keverjük, mert a a nyers húsok feldolgozása során szennyeződött deszkán megtalálható mikroorganizmusok a fogyasztásra szánt zöldségekre kerülve megbetegedést okozhatnak.
Részletesen: Mi is az a keresztszennyeződés és hogyan kerülhetjük el
7. Figyeljünk a zöldségekre is
Ne csak a húsokra figyeljünk, hanem a zöldségekre is, alaposan mossuk meg és hámozzuk meg, főleg a földdel érintkező zöldségeket pl. cékla, burgonya, répa és fehér répa. Aprítás előtt is mossunk meg mindet!
Gyümölcsök esetében főleg a citrusokra és a banánra figyeljünk, alaposan mossuk meg a felületüket, mielőtt bármit is készítünk belőle.
Részletesen: Fokozottan vigyázzunk a citrusfélék héjával, Banán héja
Összegezve a szabályok röviden:
- Főzést megelőzően tisztítsuk meg a munkafelületeket és mosogatás után a mosogatómedencét is.
- Különös figyelemmel bánjunk a húsokkal és a zöldségekkel