A hagyomány szerint lencsét kell enni újévkor, hogy egész évben ne ürüljön ki a pénztárca. Az egyik legegyszerűbb módja lencse-evésnek, ha salátaként tálaljuk a malacsült mellé.
Hozzávalók
- 30 dkg lencse
- 2-3 babérlevél
- 1 nagyobb lilahagyma
- 2-3 szál leveszöldség
- 2 ek mustár
- 1-1 kk cukor és borecet
- őrölt bors, só
- 1 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítése
A lencsét megmossuk és egy éjszakára beáztatjuk, aztán sós, babérlevéllel ízesített vízben a leveszöldséggel együtt megfőzzük. Leszűrjük, a zöldséget felkarikázzuk és a borecettel az egészet meglocsoljuk. Beletesszük a megmosott és apróra vágott lilahagymát, és óvatosan, nehogy összetörjön, összeforgatjuk. A tejfölt a mustárral simára keverjük, sóval, cukorral, őrölt borssal ízesítjük. Végül hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet és a lencsesalátára szórjuk. Hűtve kínáljuk.
További cikkek lencséről: