Ételtcsakokosan

Új formák a sütemények világában

2015. augusztus 14.

Minden süteménynek megvan a saját, megszokott klasszikusnak mondható formája. De ezekhez nem kell ragaszkodni! Íme pár ötlet!

Túrós batyu rózsa formában

A kelt tészta elkészítése után nem a szokásos hajtogatást végezzük el, hanem kör formájú alapot négyszer bemetszve és megcsavarva rózsát hozunk létre.11535789_844081682346092_5326994017605553644_n

Hozzávalók 
A tésztához:

  • 10 dkg vaj,
  • 50 dkg liszt,
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej,
  • 1 tojás sárgája,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 1 mokkáskanál só,
  • tetejére:1 tojás sárgája

A töltelékhez:

  • 40 dkg túró,
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 5 dkg cukor
  • 5dkg mazsola,
  • reszelt citromhéj

Elkészítése

A tésztához lisztet egy tálba tesszük, a tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 kanál cukorral. Az élesztős tejet a liszthez adjuk, és a többi hozzávalóval együtt (tojássárgája, cukor, só, vaj) jól megdagasztjuk, végül  kb. fél órára meleg helyre tesszük kelni. Ha megkelt a tészta, lisztezett nyújtódeszkára tesszük, és kinyújtjuk kb fél cm vastagságúra. Kb. 10 cm-es  körökre vágjuk, ezek közepére  túrótölteléket teszünk.

A tojássárgáját a cukorral meg az áttört túróval simára keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A tojások habbá vert fehérjét, a reszelt citromhéjat meg a mazsolát beletesszük, és mindegyik tésztaalapra teszünk a töltelékből egy halmot. A tésztát a képen látható módon összefogjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, kicsit távol egymástól, mert sütés közben még kel, és dagad, és akkor tesszük a sütőbe amikor begyújtottuk.

10 perc sütés után tojássárgájával kikevert tejföllel megkenjük a tetejét és  kb 35 perc alatt készre sütjük.

 
Recept: http://nagyikonyhaja.lapunk.hu, kép: http://anapfenyillata.cafeblog.hu
 
11427165_671992932934464_1588050885247786907_nFahéjas kalács
Hozzávalók

A tésztához

  • 200 ml víz
  • 20 g friss élesztő
  • 1.5 teáskanál méz
  • 250 g búzaliszt
  • 1 csipet só

A kenéshez

  • 30 g vaj
  • 2 púpozott teáskanál őrölt fahéj
  • 4 púpozott teáskanál porcukor

Elkészítése

Kimérjük egy tálba a meleg vizet, feloldjuk benne a mézet, majd belemorzsoljuk az élesztőt és kicsit megkeverjük. Egy nagyobb tálba mérjük a lisztet, adunk hozzá egy csipet sót, majd hozzáöntjük az élesztős vizet. Begyúrjuk a tésztát és letakarva, meleg helyen megkelesztjük kb. 30 perc alatt.

Mikor megkelt a tészta, 1,5-2 mm vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra. Egy kis edényben megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a fahéjat és a porcukrot. A keverékkel megkenjük a tésztát.

Feltekerjük a tésztát, majd középen, hosszában kettévágjuk egy éles késsel. A két oldalát egymáshoz rakjuk és óvatosan egymást keresztezve betekerjük a kalácsot.

Végül a két végénél kicsit összenyomjuk és 175 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórva a legfinomabb!

 
Recept: http://aproséf.hu, kép: http://anapfenyillata.cafeblog.hu
 
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta edények, tiszta környezet!
  • Lisztet mindig szitáljuk át!
  • Ellenőrizzük az összetevők fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idejét!
  • A citrom (biocitrom) héját reszelés előtt mossuk, öblítsük le!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Látogatás a laboratóriumban

eteltcsakokosan

Amit a pálinkáról mindenkinek tudni kell….

eteltcsakokosan

10 dolog… Amit a cukkiniról tudni érdemes

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató