Minden süteménynek megvan a saját, megszokott klasszikusnak mondható formája. De ezekhez nem kell ragaszkodni! Íme pár ötlet!
Túrós batyu rózsa formában
A kelt tészta elkészítése után nem a szokásos hajtogatást végezzük el, hanem kör formájú alapot négyszer bemetszve és megcsavarva rózsát hozunk létre.
Hozzávalók
A tésztához:
- 10 dkg vaj,
- 50 dkg liszt,
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tej,
- 1 tojás sárgája,
- 3 evőkanál cukor,
- 1 mokkáskanál só,
- tetejére:1 tojás sárgája
A töltelékhez:
- 40 dkg túró,
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 5 dkg cukor
- 5dkg mazsola,
- reszelt citromhéj
Elkészítése
A tésztához lisztet egy tálba tesszük, a tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 kanál cukorral. Az élesztős tejet a liszthez adjuk, és a többi hozzávalóval együtt (tojássárgája, cukor, só, vaj) jól megdagasztjuk, végül kb. fél órára meleg helyre tesszük kelni. Ha megkelt a tészta, lisztezett nyújtódeszkára tesszük, és kinyújtjuk kb fél cm vastagságúra. Kb. 10 cm-es körökre vágjuk, ezek közepére túrótölteléket teszünk.
A tojássárgáját a cukorral meg az áttört túróval simára keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A tojások habbá vert fehérjét, a reszelt citromhéjat meg a mazsolát beletesszük, és mindegyik tésztaalapra teszünk a töltelékből egy halmot. A tésztát a képen látható módon összefogjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, kicsit távol egymástól, mert sütés közben még kel, és dagad, és akkor tesszük a sütőbe amikor begyújtottuk.
10 perc sütés után tojássárgájával kikevert tejföllel megkenjük a tetejét és kb 35 perc alatt készre sütjük.
Recept: http://nagyikonyhaja.lapunk.hu, kép: http://anapfenyillata.cafeblog.hu
Fahéjas kalács
Hozzávalók
A tésztához
- 200 ml víz
- 20 g friss élesztő
- 1.5 teáskanál méz
- 250 g búzaliszt
- 1 csipet só
A kenéshez
- 30 g vaj
- 2 púpozott teáskanál őrölt fahéj
- 4 púpozott teáskanál porcukor
Elkészítése
Kimérjük egy tálba a meleg vizet, feloldjuk benne a mézet, majd belemorzsoljuk az élesztőt és kicsit megkeverjük. Egy nagyobb tálba mérjük a lisztet, adunk hozzá egy csipet sót, majd hozzáöntjük az élesztős vizet. Begyúrjuk a tésztát és letakarva, meleg helyen megkelesztjük kb. 30 perc alatt.
Mikor megkelt a tészta, 1,5-2 mm vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra. Egy kis edényben megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a fahéjat és a porcukrot. A keverékkel megkenjük a tésztát.
Feltekerjük a tésztát, majd középen, hosszában kettévágjuk egy éles késsel. A két oldalát egymáshoz rakjuk és óvatosan egymást keresztezve betekerjük a kalácsot.
Végül a két végénél kicsit összenyomjuk és 175 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórva a legfinomabb!
Recept: http://aproséf.hu, kép: http://anapfenyillata.cafeblog.hu
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta edények, tiszta környezet!
- Lisztet mindig szitáljuk át!
- Ellenőrizzük az összetevők fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idejét!
- A citrom (biocitrom) héját reszelés előtt mossuk, öblítsük le!