Ételtcsakokosan

Török saláta

2014. augusztus 11.
img_1159-300x200

Egy török étteremben bukkantunk erre a csirkesalátára, ami méltó konkurenciája lehet a görög salátának.

Hozzávalók:

  • ½ kígyóuborka
  • 2 paradicsom
  • ¼ kg csirkehús
  • só, bors
  • 3 ek majonéz
  • 1 doboz joghurt
  • 1 tk mustár
  • pirospaprika és bors
  • olaj

Elkészítése:

img_1159-300x200

A csirkehúst, lehet csirkemell, vagy csirkecomb, apró darabokra kockázzuk, sózzuk és borsozzuk, majd kevés olajon barnára pirítjuk és félretesszük hűlni. Készíthető esetleg grillcsirke maradékából is.

A kígyóuborkát és a paradicsomot jól megmossuk, lecsöpögtetjük és nagyobb darabokra vágjuk, majd egy tálba tesszük. Egy másik tálban elkészítjük az öntetet: a majonézt, a mustárt és a joghurtot összekeverjük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és kevés őrölt pirospaprikával bolondítjuk meg. A zöldségekhez adjuk a kihűlt csirkedarabokat és ráöntjük a mártást, majd jól elvegyítjük.

Tálalhatjuk pirítós kenyérrel, friss kenyérrel, vagy csak magában is ehetjük. Fűszerezhetjük petrezselyemmel, kaporralvagy korianderrel, ami ízlésünknek megfelelő.

A képen látható saláta lila hagymát is tartalmaz.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • A nyers csirkehús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
  • Nyers csirkehús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre vagy ételekre!
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
  • A majonézes öntet elkészítése az üzletben kapható, kész majonézből sokkal biztonságosabb, mint a nyers tojást tartalmazó öntet, ezért ajánlatos ebből elkészíteni.
  • A kész salátát hűtve tároljuk, és rövid időn belül fogyasszuk el.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi a jó sonka titka?

eteltcsakokosan

Vajon mit mivel, hogyan és hány fokon tároljunk?

eteltcsakokosan

Diópálinka vagy diólikőr?

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató