Nem múlhat el nyár cukkinis étel nélkül, a piacokon már olcsón kaphatóak ezek a zöldségek, amikből könnyű egytálételek készíthetőek. Érdemes otthon a kertben termeszteni, mert egész nyáron terem és nem nagy igényű növény.
Hozzávalók
- 4 közepes cukkini
- 50 dkg darált sertéslapocka
- 20 dkg trappista sajt
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál oregánó
- 1 kávéskanál bazsalikom
- só
- bors
- csemege fűszer paprika
- 3 olaj
- 1 evőkanál vaj
Elkészítése
A cukkinit megmossuk, hosszában elvágjuk, és a belsejét egy kanál segítségével kivájjuk. Nem csak a magokat, hanem a húsának egy részét további felhasználás miatt. Egyenesre vágjuk az alját, úgy hogy a cukkinik aljából levágunk egy vékony szeletet, így nem fognak felborulni a tepsiben.
Kevés olajat hevítünk, amelyen megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig sütjük. Úgy 15 perc után hozzáadjuk a cukkini belsejéből kikapart húst felaprítva. Újabb 15 percig pároljuk, közben fűszerezzük sóval, borssal, fűszer paprikával, oregánóval és bazsalikommal, legvégül az apróra vágott fokhagymát adjuk hozzá és puhára főzzük. A cukkiniket kanál segítségével megtöltjük a húsos masszával.
Egy tepsit vajjal kikenünk, majd belehelyezzük a cukkiniket, alufóliával letakarva 180°C fokra előmelegített sütőben 15-20 percig pároljuk. Majd levesszük a fóliát, reszelt sajttal megszórjuk, majd további 15 percig fólia nélkül sütjük, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.
Tippek:
- Ezt az ételt elkészíthetjük más formában is. Egyik tipp, hogy felkarikázzuk a cukkinit és a darált hússal váltogatva rétegelve tesszük egy hőálló tálba.
- Másik megoldás, ha vékony szeletekre vágjuk a cukkinit és beletekerjük a tölteléket, egy hőálló tálba egymás mellé helyezve, sajttal beborítva süssük meg.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
- A cukkinit felhasználás előtt alaposan mossuk meg.
- Darált húst csak megbízható helyről vásároljunk, de legjobb, ha a húst otthon daráljuk le.
- Ha boltban vásárolunk darált húst, minden esetben ellenőrizzük a terméket még a vásárlás helyszínén.
- A darált húst csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből.
- A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
- Az elkészített, lehűtött ételt fogyasztás előtt alaposan át kell sütni, vagy fel kell forralni, úgy, hogy az étel minden pontján alaposan átforrósodjon.
Kép forrása: http://m.cdn.blog.hu