Ételtcsakokosan

Több mint pizza

2015. augusztus 31.

Ha úgy érezzük, hogy önmagában nem elég tápláló a pizzánk, esetleg sok vendéget várunk bolondítsuk meg egy különleges virslis vagy sajtos szegéllyel.

11215864_850367601717500_4097793435227968864_n

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 1 dl tej
  • 2 dl langyos víz
  • 6-8 virsli
  • mozzarella sajt
  • paradicsom
  • paprika
  • sonka
  • kolbász
  • paradicsomkonzerv

Elkészítése

A tejet melegítsük meg és futtassuk fel benne a cukorral együtt az élesztőt, öntsük a lisztre és sózzuk meg. A langyos víz folyamatos hozzáöntése mellett gyúrjunk rugalmas tésztát, majd letakarva egy órán át hagyjuk duplájára kelni.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kerek alakúra, nagyobbra mint amekkora a tepsire ráfér. A tészta szélétől 10 centire helyezzük körbe a virsliket, majd tekerjük rá a tésztát. Ezután jön a nehezebb rész, vágjuk fel a peremet kb 10 cm-es darabokra és forgassuk el majdnem vízszintesre, figyelve, hogy a tészta ne szakadjon el a közepétől.

11692616_850367641717496_870512750183317253_n-300x22511539598_850367628384164_2492630484692786065_n-300x18011705357_850367615050832_5228098416061807359_n-300x225

Innentől a pizzát a szokásos módon megkenjük a paradicsomszósszal és megszórjuk a különböző feltétekkel, legfelülre kerüljön a sajt. Előmelegített 180-200 °C fokos sütőben pirosra sütjük.

Tipp: amennyiben virsli helyett sajtot használunk, akkor nem kell feldarabolni a szegélyt, hanem feltekerve kell hagyni.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
  • Figyeljünk a tej és a virsli fogyaszthatósági idejére.
  • A friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel, illata savanykás. Állaga rugalmas, kagylósan törhető. Ha a friss élesztőnek csak egy részét használjuk fel, akkor a maradékot jól becsomagolva tegyük vissza a hűtőszekrénybe.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
  • A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
  • A maradék pizzát lefedve tegyük be a hűtőszekrénybe, majd fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át.

 
Képek: http://anapfenyillata.cafeblog.hu/2015/07/09/10-kreativ-otlet-sutik-formazasara/

Kapcsolódó tartalmak


Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Biztonság – forró napokon is

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?
Tovább olvasom

Related posts

Mi legyen az ünnepek alatt megmaradt ételek sorsa?

eteltcsakokosan

Tavasz = retek+torma

eteltcsakokosan

Kovászolás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató