Ha úgy érezzük, hogy önmagában nem elég tápláló a pizzánk, esetleg sok vendéget várunk bolondítsuk meg egy különleges virslis vagy sajtos szegéllyel.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 7 g szárított élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 1 dl tej
- 2 dl langyos víz
- 6-8 virsli
- mozzarella sajt
- paradicsom
- paprika
- sonka
- kolbász
- paradicsomkonzerv
Elkészítése
A tejet melegítsük meg és futtassuk fel benne a cukorral együtt az élesztőt, öntsük a lisztre és sózzuk meg. A langyos víz folyamatos hozzáöntése mellett gyúrjunk rugalmas tésztát, majd letakarva egy órán át hagyjuk duplájára kelni.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kerek alakúra, nagyobbra mint amekkora a tepsire ráfér. A tészta szélétől 10 centire helyezzük körbe a virsliket, majd tekerjük rá a tésztát. Ezután jön a nehezebb rész, vágjuk fel a peremet kb 10 cm-es darabokra és forgassuk el majdnem vízszintesre, figyelve, hogy a tészta ne szakadjon el a közepétől.
Innentől a pizzát a szokásos módon megkenjük a paradicsomszósszal és megszórjuk a különböző feltétekkel, legfelülre kerüljön a sajt. Előmelegített 180-200 °C fokos sütőben pirosra sütjük.
Tipp: amennyiben virsli helyett sajtot használunk, akkor nem kell feldarabolni a szegélyt, hanem feltekerve kell hagyni.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
- Figyeljünk a tej és a virsli fogyaszthatósági idejére.
- A friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel, illata savanykás. Állaga rugalmas, kagylósan törhető. Ha a friss élesztőnek csak egy részét használjuk fel, akkor a maradékot jól becsomagolva tegyük vissza a hűtőszekrénybe.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
- A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
- A maradék pizzát lefedve tegyük be a hűtőszekrénybe, majd fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át.
Képek: http://anapfenyillata.cafeblog.hu/2015/07/09/10-kreativ-otlet-sutik-formazasara/