Ételtcsakokosan

Több mint pizza

2015. augusztus 31.

Ha úgy érezzük, hogy önmagában nem elég tápláló a pizzánk, esetleg sok vendéget várunk bolondítsuk meg egy különleges virslis vagy sajtos szegéllyel.

11215864_850367601717500_4097793435227968864_n

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 1 dl tej
  • 2 dl langyos víz
  • 6-8 virsli
  • mozzarella sajt
  • paradicsom
  • paprika
  • sonka
  • kolbász
  • paradicsomkonzerv

Elkészítése

A tejet melegítsük meg és futtassuk fel benne a cukorral együtt az élesztőt, öntsük a lisztre és sózzuk meg. A langyos víz folyamatos hozzáöntése mellett gyúrjunk rugalmas tésztát, majd letakarva egy órán át hagyjuk duplájára kelni.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kerek alakúra, nagyobbra mint amekkora a tepsire ráfér. A tészta szélétől 10 centire helyezzük körbe a virsliket, majd tekerjük rá a tésztát. Ezután jön a nehezebb rész, vágjuk fel a peremet kb 10 cm-es darabokra és forgassuk el majdnem vízszintesre, figyelve, hogy a tészta ne szakadjon el a közepétől.

11692616_850367641717496_870512750183317253_n-300x22511539598_850367628384164_2492630484692786065_n-300x18011705357_850367615050832_5228098416061807359_n-300x225

Innentől a pizzát a szokásos módon megkenjük a paradicsomszósszal és megszórjuk a különböző feltétekkel, legfelülre kerüljön a sajt. Előmelegített 180-200 °C fokos sütőben pirosra sütjük.

Tipp: amennyiben virsli helyett sajtot használunk, akkor nem kell feldarabolni a szegélyt, hanem feltekerve kell hagyni.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
  • Figyeljünk a tej és a virsli fogyaszthatósági idejére.
  • A friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel, illata savanykás. Állaga rugalmas, kagylósan törhető. Ha a friss élesztőnek csak egy részét használjuk fel, akkor a maradékot jól becsomagolva tegyük vissza a hűtőszekrénybe.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
  • A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
  • A maradék pizzát lefedve tegyük be a hűtőszekrénybe, majd fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át.

 
Képek: http://anapfenyillata.cafeblog.hu/2015/07/09/10-kreativ-otlet-sutik-formazasara/

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült

szucseva

Milyen adatokat tartalmaz?…

eteltcsakokosan

Az otthoni ételkészítés HACCP szerinti elemzése

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató