Ételtcsakokosan

Termékvisszahívás – dmBio-diákcsemege

2016. május 24.
dm-300x176

Az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk szerint a dm-ben (dm-Drogeriemarkt) kapható, 200 grammos kiszerelésű bio-diákcsemge „Ochratoxin A” penészgomba toxinnal szennyezett.

A RASFF riasztás szerint a megengedettnél magasabb (6,3 µg/kg, a megengedett érték 5,0 µg/kg)  Ochratoxin A értéket mértek bio mazsola, mandula és dió keverékben. A német nagykereskedő értesítette az elosztó központokat, így a dm üzletek polcain a termék már nem található meg.

A terméke adatai

  •  Minőség-megőrzési idő: 2017.02.15.,
  •  LOT szám:  L 160108
  •  Termék neve: dmBio diákcsemege (dm Bio Studenten Futter) 200,0 g

A vásárlókat kérjük, hogy a fenti termékeket ne fogyasszák el.

Az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az ochratoxin A  a legjelentősebb, mely erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban májat, idegrendszert, immunrendszert, és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag.

A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben is előfordulhat. Bár az élelmiszerek előállítása során folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlennek tekinthető, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye. Azaz megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket.

A kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető.

2016. május 23.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

dm-300x176

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mire jó az ételhőmérő?

eteltcsakokosan

Mi van egy tál ételben? – Interjú Bernáth Józseffel

eteltcsakokosan

Minden, amit az élelmiszer-biztonságról tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató